јубилеј нашег портала

НАДАХНУТИ ДЈЕЛОМ СВ. САВЕ: Три године рада „Седмице“!

4677

Као да је било јуче, а не прије три године, на Савиндан 2017, када је стартовала „Седмица“. Не случајно баш на тај дан, јер је Свети Сава, како рече Матија Бећковић, одредио језик којим говоримо, писмо којим пишемо, крст којим се крстимо и пут којим идемо. А светосавски пут је пут до универзума, национално је ту само да бисмо дали свој печат и боље разумјели онострано и вјечно.

Многи наши пријатељи су били скептични, сматрајући то старомодним приступом, посебно због ћирилице, али су се срећом преварили, не схватајући да је светосавски поглед на свијет, светосавски стил живота и неуморног дјелања – спасоносна парадигма, модеран у свим временима. Једини смо портал који текстове објављује искључиво на ћирилици, том светом писму које нам је заједно са православљем дошло из Византије.

Не робујемо прошлошћу, али јој се враћамо као најбољој „учитељици живота“, да нас научи, али и опомене да не правимо грешке претходних генерација. Поштујући традицију, дужни смо да је схватимо само као темељ на коме градимо нова, модерна здања.

Зато за уредништво Седмице нема мира ни починка; постоји само неуморна, колико духовна и морална, толико и конкретна, стваралачка акција, у којој се учи Предање и утврђује вјера, али и подмлађују животне снаге, творе нове вриједности, уз поштовање и чување старих, наслијеђених.

И као што је у свом вијеку, Свети Сава био модеран човјек, смјели предводник и претеча, тако смо се и ми трудили да поставимо нова стандарде у интернет новинарству, бјежећи од јевтиног сензационализма, политиканства, површног приступа, естраде и осталих пошасти које су захватиле медије у региону.

Нијесмо увијек успијевали побјећи од дневне политике, јер се она увукла у све поре друштвеног па и културног живота, покушавајући да поруши нашу историјску вертикалу и створи новог човјека по потребама евро-атлантских елита.

У складу са горе наведеним начелима, одабрали смо и назив нашег портала.  Бог је седам дана стварао свијет! Постоји седам дарова Светог Духа. И још безброј значења седмице, и то не само у хришћанству, него у свим религијама и културама. „Број седам својим тајним силама одржава у бивствовању све ствари; он омогућава живот и кретање, он има утицај чак и на небеска тијела“ (Хипократ).

Упркос почетним сумњама, „Седмица“ је брзо заблистала на медијском небу, стичући велики број читалаца, па и правих пријатеља, на које смо посебно поносни. Захваљујући Фејсбуку, многе од њих смо и упознали, а свакодневна подршка коју нам пружају, постала је наша главна мотивација да истрајемо до неких много већих јубилеја од овог трогодишњег.