став

„Олуја“ је геноцид!

13533

Пише: Синиша Тодоровић

Навршава се четврт века од злочиначке акције Хрватске против Републике Српске Крајине (која је била зона под заштитом УН). Злочину колосалних размера, који је назван „Олуја“, претходила је акција истог карактера а мањег обухвата под називом „Бљесак“. Обе наведене акције су геноцид хрватске државе над српским народом, јер је Генерална Скупштина УН 1992. године, етничко чишћење квалификовала као геноцид.

С обзиром на чињеницу да је политичка и оружана подршка „Олуји“ стигла од Запада, јасно је зашто нова независна Хрватска није осуђена за геноцид и третирана у складу с тим.

Некажњавање Хрвата за геноцид над српским народом у НДХ и одсуство денацификације хрватског друштва, довело је до повампирења усташтва 90-их година прошлог века и понављање зла против српског народа. Уколико Србија и цео цивилизовани свет не изврше снажан и истрајан притисак у правцу денацификације Хрватске, њихова мржња према Србима (као основ хрватског националног и државног идентитета) и хистерија  ће се првом приликом поново преточити у злочин.

Мир и помирење је тежња сваког разумног човека и друштвене заједнице. Али, само на темељу истине и правде може да се гради трајни мир. Сваком познаваоцу историје и политике, а и карактера хрватског народа и њихових ментора (Ватикан и политички Запад), доступни су увиди у њихове циљеве усмерене против српских земаља и српског народа.

Као што је насилно рушење СФР Југославије инспирисано и подржавано од стране Ватикана и Запада, тако је и  реализација погрома над српским народом из Републике Српске Крајине резултат заједничког деловања њих и нове независне Хрватске.

Нама Србима је неопходна саборност, мудрост и ослобођење од титокомунизма које још увек (сада махом у одори евроатлантизма) господари свим порама српског друштва.

Све српске земље и сви Срби света треба да чувају сећање на српске жртве и стратишта нашег народа, а држава Србија да институционализује сећање кроз „Музеј геноцида над Србима“ и одговарајућу културну, просветну и друге политике.

Организације и појединци који себе називају представницима Срба у Хрватској имају одговорност према истини, правди и српском имену, те треба да одоле притисцима врха хрватске државе и не вређају српске жртве и српски народ одласком на прославу злочина етничког чишћења над народом коме и сами припадају. Ако су заиста Срби, а не само они који се тако изјашњавају зарад извесних политичких привилегија, сачуваће своје људско достојанство.

(аутор текста је предсједник Народне алтернативе, Београд)