ЉЕКОВИТА СВОЈСТВА РЕНА

Ризница витамина Ц

840

Коријен рена има скоро пет пута више витамина Ц него лимун или поморанџа. Садржи и угљене хидрате, бјеланчевине, масти, етерична уља, минералне соли и финтоциде, то јест природне антибиотике.

У нашој кухињи рен, још увијек, није добио заслужено мјесто. Рен има оштар мирис и љут укус, па га је довољно употребљавати у малим количинама. Његова улога у исхрани састоји се првенствено у томе да надражи слузокожу желуца, која онда појачава лучење киселине и жучи, а самим тим и побољшава опште стање организма.

Коријен рена има скоро пет пута више витамина Ц него лимун или поморанџа. Садржи и угљене хидрате, бјеланчевине, масти, етерична уља, минералне соли и финтоциде, то јест природне антибиотике. Ту су и глукоза, калијум и сингирин – састојак задужен за љутину коријена рена. Будући да садржи етарско уље, чак и мале количине овог коријена су довољне за стимулисање апетита и побољшање рада цријева.

Поред коријена, употребљава се и млади лист, најчешће за салату. Листови рена су врло богати аскорбинском киселином и бета каротеном, а од минерала предњаче калијум, калцијум, магнезијум, фосфор, сумпор и гвожђе.

Рен има изразито антимикробно дејство – помаже организму да уништи бактерије. Сок од рена разблажен са водом је одличан за испирање упаљеног грла или десни. Поред финтоцида, рен садржи и лизозим – протеин са бактериoцидним дјеловањем који се користи у званичној медицини. Управо зато, кашу од коријена рена многи користе за лијечење гнојних рана и различитих чирева на кожи узрокованих упорним бактеријама.

Рен у теглицама нема љековита својства али је одличан зачин. Нарендани коријен рена се може чувати само недељу дана.

Осим што стимулише систем за варење, рен лијечи и упаљене уринарне канале, а има јако диуретичко дејство, те потпомаже избацивање камена у бубрегу. Такође, благотворан је у случају циститиса, гихта и реуме. Руси су њиме лијечили и промрзлине, упаљене нерве на лицу и тијелу, разне облике неуралгије и болести зглобова.

Ипак, рен је најпопуларнији за лијечење кашља и болести дисајних органа, а с обзиром да умањује жеђ и на тај начин регулише ниво шећера у крви, погодан је за дијабетичаре.