ЈУБИЛЕЈИ

ТРОЈИЧИНДАН: Главно славље у манастиру Стањевићи!

1245

На празник силаска Светог Духа на апостоле, у недјељу, 27. маја у манастиру Стањевићи код Будве биће прослављена храмовна слава и отпочети прослава важног јубилеја – 680 година постојања ове велике светиње. Свету архијерејску литургију служиће са свештенством Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, са почетком у 9 часова. Након литургије, у 11,30 часова биће приређена празнична духовна академија.

Манастир Стањевићи је манастир Митрополије црногорско-приморске СПЦ из 1338. године. Налази се поред села Побори у реону општине Будва, на 600 метара надморске висине.

Као ктитор манастира помиње се велики војвода Никола Стањевић. Док је војвода Ђурађ Ћурашевић Црнојевић, деда Ивана Црнојевића, подигао у близини данашњег манастира тврђаву Ђурђевац дворац на брду Ђурђевцу, војно утврђење са храмом посвећеном Светом Георгију.

Након турских упада у Цетиње 1714. године, владика Данило прелази у Стањевиће. По повратку из Русије, саградио је храм који је посветио Светој Тројици а некадашњи дворац Црнојевића је обновио и претворио у манастирски конак 1724. године. После његовог повратка на Цетиње извјестан број монаха остаје у Стањевићима. Извјесне поправке и доградњу манастирског комплекса врши митрополит Сава Петровић.

  1. године, у манастиру је отворена свештеничка школа, коју је похађао и Свети Петар Цетињски.
  2. године, манастир Стањевићи је уступљен Аустрији и од тада почиње процес њиховог руинирања.
  3. године, започета је обнова манастирског комплекса. Обнову је, благословом Митрополита црногорско-приморског, Амфилохија, започео јеромонах Димитрије (Благојевић), а наставио јеромонах Јефрем (Дабановић) послије упокојења оца Димитрија 2004. године.