актуелно

ВЛАДИКА ЈОАНИКИЈЕ: Борба тек предстоји!

7508

Нећемо све вечерас рећи, нити вечерас можемо све ријешити. Ова ће борба још да траје, треба се спремити на дугу борбу. Борићемо се за слободу вјере, за част и образ сваког појединца, без обзира како се изјашњава, којој партији припада. Треба нам слобода свима и поредак у нашој отаџбини – рекао је владика Јоаникије окупљеним вјерницима

Епископ будимљанско-никшићки Јоаникије и осам свештеника Митрополије црногорско-приморске пуштени су на слободу, пола сата после поноћи.

Из притвора су пуштени свештеници Слободан Јокић, Данило Зиројевић, Жељко Ројевић, Остоја Кнежевић, Мирко Вукотић, Василије Брборић, Драган Крушић и Никола Маројевић.

Бакљада након сазнања да су Јоаникије и свештеници пуштени на слободу!

Руководилац Основног државног тужилаштва у Никшићу, Стево Шекарић рекао је новинарима да ће о детаљима ће бити ријечи сјутра на конференцији за новинаре која је заказана за 10. часова.

Владика Јоанике се обратио окупљеном народу.

– Имали смо један мали неспоразум ових дана са властима. Нису показали довољно памети да схвате шта значи за овај народ празник Светога Василија и шта значи литија Светог Василија у Никшићу. То је јединствена литија у целом православљу – рекао је владика.

-Морам да кажем да су полицајци у станици милиције били више него коректни. Били су коректни, професионални и људски су се понашали. Они су део нашег честитог народа, поштено раде и азражују своју кору хлеба и то треба поштовати.

– Ја вам захвлајујем на вашој љубави, али морамо бити реални људи. Од нечега се мора живети. Чудим се нашим властима који се праве да је једини проблем вера и црква. Жао ми је што наше власти повремено ратују са Његошем и његовим гробом, а сада су почели да ратују и Светим Василијем. Комунистичке власти су након рата покушале да оснују санаторијум за заразне болеси у Острогу, како народ не би долазио на Острог. Тадашњи игуман им је рекао: „Ставите митраљез пред ћивот Светог Василија, опет ће народ долазити“.

– А Брозови наследници иду још даље, али то изазива још већи отпор код нашег народа. Пробудила се вера. Свети Василије је и даље пастир и надгледа свој народ са небеса, стиже да помаже и теши сваку особу и сваку породицу која му се обрати. То треба још да науче, ништа нису научили.

-Нећемо све вечерас рећи, нити вечерас можемо све решити. Ова ће борба још да траје, треба се спремити на дугу борбу. Хоћемо слободу вере, поредак у држави, да се поштује Устав и закон. Ми ћемо се борити и за слободу вере, и за људско достојанство, част и образ сваког појединца, без обзира како се изјашњава, којој партији припада. Треба нам слобода свима и поредак у нашој отаџбини.

-Још једном вас молим, захваљујући вам на вашој љубави, пошто ће ово дуго да траје, да се не исцрпљујемо више. Ви сте цео дан овде ради ваше части, части овог града и вашег потомства. Нека се ова борба настави, али правим Божјим средствима, истином и правдом. Христос васкрсе. Не дамо светиње – рекао је владика и замилио народ да се у миру разиђе.