најновије истраживање

Седам разлога да пијете пиво!

2066

Добра вијест за пивопије! Пиво је добро за здравље, наравно, ако се не пије у претјераним количинама. Имајте на уму да никако није добро да попијете више од шест кригли недељно. Али, ако у пиву уживате умјерено, онда оно има следеће добре ефекте на здравље.

  1. ШТИТИ СРЦЕ: Чаша пиво дневно смањује ризик од срчаних болести за трећину, судећи према стручњацима са Медитеранског неуролошког института у Италији. Студија у којој је учествовало више од милион жена и мушкараца показала је да особе које умерено конзумирају пиво имају 42 одсто мањи ризик од срчаних болести у односу на оне који уопште не пију. Као што смо рекли, пиво је добро за срце, а може и да помогне у снижавању крвног притиска. Истраживање у којем је учествовало 70.000 жена старости између 25 и 42 године је показало да оне који пију пиво умерено имају нижи крвни притисак у односу на оне који у умереним количинама пију вино или неки други алкохол.
  2. СПРЕЧАВА ДИЈАБЕТЕС: Особе који пију три до четири пута недељно изложене су мањем ризику оболевања од дијабетеса, у поређењу са онима који никад не пију, показала је студија Европске асоцијације за изучавање дијабетеса. Они који су конзумирали пиво до шест пута недељно били су изложени 21 одсто мање ризику оболевања од шећерне болести. Друга студија Харокопио универзитета у Атини анализирала је 1.500 мушкараца и утврдила да мали свакодневни унос пива више него двоструко смањује ризик од дијабетеса, посебно код оних који се здраво хране. Пиво, кажу стручњаци, спречава да се ниво шећера у крви много повећа и побољшава одговор тела на инсулин.
  3. ДОБРО ЈЕ ЗА МОЗАК: Силикони у пиву помажу мозгу да се заштити од различитих компоненти које се таложе и доводе до опадања можданих функција. Истраживачи са Лојола универзитета у Чикагу су открили да људи који умерено пију пиво имају 23 одсто мање шансе да оболе од Алцхајмера.
  4. ЈАЧА КОСТИ: За то су заслужни силикони, исти они који штите мозак. Силикони у пиву помажу у јачању кости, показала је студија објављена у Интернационалном журналу ендокринологије. Друга студија је показала да мушкарци који пију једно или највише два пива дневно имају већу густину костију него у односу на оне који не пију. Али, ако пијете превише пива, кости постају слабије, зато будите умерени!
  5. ЈАЧА ИМУНИТЕТ: Студије показују да пиво помаже у ублажавању запаљења у телу. Зашто је то тако важно? Јер је запаљење узрок мноштва болести. Истраживање је показало да је заправо хмељ у пиву „лековит“, тј. да има антизапаљенска својства. Још једна одвојена студија је доказала да пиво или два дневно могу да помогну имунитету да се избори са инфекцијама.
  6. ЧУВА ПЛУЋА: Повремено и умерено конзумирање пива штити ваша плућа. Истраживање је показало да људи који умерено пију боље пролазе на тестовима дисања него они који никада не пију. Они који пију мање од два пива дневно такође су 20 одсто мање изложени ризику од развоја болести плућа у односу на оне који не пију. Јапанско истраживање је показало да хмељ у пиву помаже у борби против прехлада и инфекција плућа.
  7. ШТИТИ БУБРЕГЕ: Ако сте икада осетили какав бол узрокује камен у бубурегу, ова вест ће вас обрадовати – пиво спречава формирање камена. Научници из Финске су открили да свако пиво које човек попије смањује ризик формирања камена у бубрегу. Није сасвим јасно зашто, али се верује да је повезано са већим уносом течности која тера бубреге да више раде. Научници такође верују да хмељ успорава ослобађање калцијума у телу, који је одговоран за формирање камена у бубрегу.

Ето, сад можете мирне душе да попијете криглу пива дневно… Живјели!