ГОДИШЊИЦЕ

Велики српски писац са Жабљака!

1018

 

Ове године се навршава 40 година од смрти Душана Баранина, најзначајнијег аутора историјског романа у српској књижевности.  Писао је романе и романсиране биографије о догађајима и личностима из српске историје 19. вијека. Писао је о проти Матеји Ненадовићу, Мехмед-паши Соколовићу, Карађорђу, хајдук Вељку Петровићу, кнезу Милошу Обреновићу, кнезу Михаилу Обреновићу, султанији Мари Бранковић и другим историјским личностима.

Рођен је на Жабљаку 3. августа 1903. године у сељачкој породици и основну школу је завршио у родном мjесту. Школовање је наставио у Пљевљима, гдје завршава шест разреда гимназије, учитељску школу у Скопљу и вишу педагошку школу у Београду. Такође је апсолвирао на Катедри за историју Филозофског факултета.

У цјелокупном Бараниновом приповедачком и романсијерском опусу, издвајамо циклус његових историјских романа. Низ година, систематским проучавањем 19. вијека, Баранин је успио оно што ниједном његовом претходнику није пошло за руком: да свестрано проучи историјске чињенице и да маштовито дочара идеале и сурову стварност бурног раздобља српског 19. вијека.

Романсираном биографијом Прота Матеја Ненадић (1953) започео је свој веома плодан рад на историјским романима. У многим дјелима приказује историјску блискост Србије и Црне Горе, као и борбу за слободу и васкрс српске државе. У роману Велики господар говори о сусрету кнеза Милоша са Његошем и Вуком у Бечу и о штампљању Горског вијенца.

Романи Душана Баранина задобили су широку читалачку публику, иако нису имали ни официјелну подршку, ни подршку критике. Баранин је, наиме, успио да открије и задовољи потребе тадашње читалачке публике, жељне да се посредством књижевних дјела, ако већ није могла другачије, упознаје и с оним токовима историје који нису морали водити ономе што је била тадашња савременост.

Четири деценије после смрти Душана Баранина још траје загонетка популарности овог писца. Трговци књигама напросто вапе за Бараниновим дјелима, познатим историјским романима, у којима читаоци виде, као живе, знамените фигуре наше прошлости.