ДАНИЈЕЛА ПАВИЋЕВИЋ, ПОТПРЕДСЈЕДНИК СНП-а

После свргавања ове власти, откриће се убице мог брата!

1785

Актуелна власт није направила ни један потез који би водио расветљавању убиства мог брата (Душка Јовановића), али су, насупрот томе, рађене бројне опструкције. Оволики проток времена јасно говори да постојећем режиму не одговара истина о том злочину. Смјеном ове власти, многи који данас ћуте – проговориће, јер је широк ланац уплетених

        Разговарао: Љубиша Морачанин

Прошло је скоро 13 година како је убијен ваш брат Душко Јовановић. Сигурно је тај 27. мај 2004. године, не само за Вашу породицу, него и за цијело црногорско друштво, најцрњи дан у 21. вијеку. А ништа још, макар званично, не знамо зашто се то десило? Ко су налагодавци? А ко извршиоци? Да ли се надате да би нека нова власт могла да пружи одговоре на та питања?

-Током  ових година, од убиства мога брата Душка па до данас, актуелна власт није направила ни један потез који би водио расветљавању злочина, али су, насупрот томе, рађене бројне опструкције. Опструкције су почеле у ноћи убиства када је стигла наредба дежурној служби полиције о промјени аутомобила који се потражује, а затим кроз готово цијели даљи истражни и судски поступак.

Оволики проток времена јасно говори да актуелној власти не одговара истина о том злочину, а јасно говори и у којем  правцу се налазе налогодавци и извршиоци Душковог убиства. Дакле, прст оптужбе је усмјерен ка власти, јер да није тако, до данас бисмо имали званичне одговоре на питања ко је наредио, финансирао и организовао убиство мог Душка.

Смјеном ове власти, многи који данас ћуте – проговориће, јер је широк ланац уплетених у тај злочин, и убијеђена сам да ће се, доласком нове власти, расвијетлити убиство мог брата, јер  нова власт, ма ко је буде чинио, мора имати храбрости да се ухвати у коштац са нерасвијетљеним злочинима у Црној Гори.

 Који су били Ваши мотиви за политичко ангажовање и зашто баш СНП?

-Црна Гора се налази у много тежој ситуацији него у којој је била и прије 27 година када су на власт дошли актуелни властодршци – опустошена, са готово распродатим природним ресурсима, са сиромаштвом које из дана у дан постаје све веће, са порастом стопе незапослености и енормним богаћењем оних на власти и блиских њима. Осим тога, свједоци смо да ова власт не води рачуна о грађанима, односно, сјети их се пред изборе кад им требају гласови за још један четворогодишњи мандат на власти. Због тога данас имамо протесте мајки испред Скупштине, протесте радника бројних угашених предузећа који једино на тај начин покушавају да добију оно што им по законима припада. У свим тим чењеницама лежи и одговор на питање који су моји мотиви за политичко ангажовање, а СНП сам одабрала управо због чињенице да је то партија која је изникла из народа и која се бори за права народа, што се у много случајева до сад и показало.

Од некад најјаче опозиционе партије, СНП је пао на само три посланика у Скупштини Црне Горе. Зашто се то десило? Да ли је тај тренд „пада“ коначно заустављен или ће се остварити кулоарске приче да слиједе нови расцјепи у партији?

-Разлози за опадање броја посланика СНП свакако да леже у чињеници да је СНП одувијек био предводник опозиције и демократских промјена у Црној Гори и да је због тога био „трн у оку“ и власти, али, на жалост, и неким колегама из опозиције. Захваљујући томе што је странка изникла из народа, у њој су се одувијек јављали и појединци који су хтјели да себе ставе у први план, па су због тога и изазивали расцјепе који су са собом водили и дио гласача.

На претходним изборима, на жалост, гласачи нису препознали идеје и оно за шта се залагала коалиција „Кључ“, тако да и у томе лежи разлог зашто тренутно СНП има три посланика у Скупштини. Међутим, снага СНП-а је много већа од тренутног броја посланика о чему свједоче и најновија истраживања јавног мњења, али и свакодневна подршка која нам стиже из свих крајева Црне Горе.

СНП је одувијек био отворена за различита виђења начина вођења партије, па у томе неки виде нове „расцјепе“ у партији. Партија има своје органе и сви они који мисле, другачије на сједницама тих органа могу да изнесу своје ставове и да, ако је то по вољи већине, остваре своје циљеве. Стога сматрам да приче о новим расцјепима иду у корист само онима који не мисле добро СНП-у ни Црној Гори.

Подржали сте протест „мајки“. Сасвим је извјесно да Влада неће попустити и да ће се испоставити да су залуд „киснуле“. Има ли шанси да се обједини сав опозиционални потенцијал у Црној Гори, синдикати, незадовољне групе грађана, те окупи критична маса која би могла донијети промјене?

-Неприхватљиво је да Влада умањује надокнаде мајкама за скоро двадесетак одсто, а плате државним функционерима за непуних десетак одсто и наравно подржали смо протест мајки. Осим тога, када смо предлагали измјене закона, на уму смо имали и чињеницу да је наталитет у Црној Гори у стрмоглавом паду, да је социјална ситуација у породицама катастрофална и да велики број грађана једва саставља крај са крајем. Владина прича да је то урађено ради консолидације буџета нема утемељења, јер да је тако, коначно би почели да наплаћују милионске пореске дугове највећих дужника. И док на једној страни Влада има 1,8 милиона евра за „помоћ“ комерцијалним електронским медијима, нема новца за надокнаде мајкама, што је срамотно.

Као истинска опозициона странка, СНП је одувијек била за синхронизовано дјеловање свих оних који се боре против ове и овакве власти, без обзира да ли се ради о политичким партијама, НВО, опозиционо настројеним појединцима и групама грађана. То смо у много наврата до сад и показивали и сматрамо да само обједињеним дјеловањем свих може доћи до смјене ове нелегитимне власти. СНП ће увијек бити у првим редовима те борбе, као што је била и до сад.

Како би дефинисали позицију жене у данашњем црногорском друштву и породици? Колико јуче жена је овдје прије свега била домаћица, а данас би да постигне све – и да ради, и да је друштвено активна и да васпитава своју дјецу. Да ли је црногорска жена срећнија данас у односу на претходне деценије?

-Жена у данашњем црногорском друштву је, макар на папиру, остварила равноправност. Међутим и упркос том напретку у правима, жени нису нестале оне обавезе које је имала раније. Данас се велики број жена, управо захваљујући правима која су добиле, налази на великом броју одговорних позиција у друштву, али нисам сигурна да је због тога савремена црногорска жена срећнија у односу на наше мајке. Можда само има више обавеза…

Ето, данас је Празник жена, а колико је данас добило слободан дан од свог послодавца или барем скраћено радно вријеме!? Веома мало. У знак пажње, добиле су по цвијет или неки поклон, а осталих 364 дана ће стање бити исто као и јуче. Такво стање мора да се мијења.