други дан петог савјетовања Црногорског националног комитета Међународног савјета за велике електричне мреже

Поскупљење струје у наредне четири године и до 17 одсто!

187

“У том случају очекује се 16 до 17 одсто поскупљење рачуна у 2021. години. У овој години очекује се поскупљење од два одсто, а у наредној години пет процената”, казао је Грбовић

Црна Гора треба да настави подстицање производње електричне енергије из обновљивих извора, али да обазриво приступи изградњи, јер ће се то одразити на повећање рачуна за струју грађана. То је оцијењено током другог дана петог савјетовања Црногорског националног комитета Међународног савјета за велике електричне мреже (ЦГ КО ЦИГРЕ), које ће трајати до сјутра у Бечићима.

Представник ЦЕДИС-а Павле Грбовић рекао је да се од 2021. године очекује да Црна Гора има око 650 гигаватсати енергије из обновљивих извора, који имају статус повлашћеног произвођача.

“У том случају очекује се 16 до 17 одсто поскупљење рачуна у 2021. години. У овој години очекује се поскупљење од два одсто, а у наредној години пет процената”, казао је Грбовић и подсјетио да се током ове и наредне године очекује изградња великог броја малих хидроелектрана, а наредне године треба да почне са радом вјетроелектрана Можура, док је прије неколико дана на пробном раду вјетроелектрана Крново.

Он сматра да је значај развоја вјетроенергетике велики јер може да допринесе да држава постане енергетски независна.

“Треба, међутим, нагласити да форсирање производње из обновљивих извора кроз подстицаје пада на терет грађана, тако да треба бити обазрив у количини изградње ових типова извора”, истакао је Грбовић.

Извор: Банкар