данас је међународни дан пољупца

Пољубац је најљепши додир на свијету

2498

Пољубац представља најинтимнији чин између двоје људи, а многи га сматрају интензивнијим од секса

Пољупцима исказујемо љубав, страст, њежност, али и поштовање и саосјећајност у тренуцима радости или туге. Овај вид комуникације је најстарији. Пољупцима нас дочекује мајка када дођемо на овај свијет, а научници су доказали да мајчин додир усана умирује бебу.

Занимљиво је да су се према мишљењу антрополога, стари народи много чешће љубили него што то чине житељи савременог свијета. Можда то значи да смо постали хладни и отуђени једни према другима, али, на примјер, стари Римљани љубили су готово сваку особу која им се обрати, без обзира да ли је у питању члан породице, добар пријатељ или тек познаник.

Стари Египћани пољупце су слали својим боговима, а средњовјековни житељи Европе на овај начин гарантовали су да ће испунити обећање. Пошто је већина људи тада била неписмена, умјесто свог потписа, љубили би документ, руку или образ особе са којом закључују споразум.

Пољубац представља најинтимнији чин између двоје људи, а многи га сматрају интензивнијим од секса. Приликом додира усана активирају се нервни завршеци стварајући јединствен осјећај који прожима сва чула, „пуни срце“, буди њежност и страст. Баш због тога крије много тајни, у зависности од начина на који се љубимо, изражавамо и осјећања. Прва асоцијација на пољубац је додир усана, али и цјеливање у образ, чело или руку носи јасну поруку и буди емоције.

ЗАШТО СКЛАПАМО ОЧИ?

Пољупци вољене особе увијек пријају, то је један од најљепших начина да искажемо наклоност и страст. Оно што научнике стално интригира је зашто том приликом склапамо очи? Најновији одговор на ову вјечиту енигму је да то чинимо инстинктивно како би ублажили јаки емоционални притисак који осјећамо током љубљења.

Осим тога, и даље је актуелна теорија да очи склапамо како би побјегли од реалности и одлутали у свијет маште, али и да нам је партнер сувише близу па не можемо јасно да га видимо, те да би нам било пријатније склапамо очи.

„Пријатељски“ пољубац у образ може да изазове врло јака осјећања, посебно када особа која га упућује длановима обухвати образе онога кога љуби и не скреће поглед са његових очију. Цјеливање у руку је одраз поштовања (млађих према старијим члановима породице, или према угледним особама попут свештеника или владара).

Међутим, некада је био уобичајен и врло романтичан гест мушкарца према дами, а исказивао је чин обожавања. Велики љубавници у средњем вијеку су истицали да током овог кратког чина могу јасно да осјете мирис женске коже и на основу њега одреде колико је дотична дама темпераментна у постељи.

Такође, многи од њих су имали посебну стратегију, ухватили би жену њежно за врхове прстију, а затим прије пољупца у руку, тик изнад њене коже, застали на секунд како би удахнули њен мирис али и својим снажним издахом јој показали колико их је опчинила. Кожа на надланици је врло осјетљива, па би многе припаднице њежнијег пола задрхтале осјетивши мушки дах, што је био сигуран знак да их џентлмен који их љуби веома узбуђује.

Пољубац у чело сматра се заштитничким гестом и често га родитељи упућују дјетету, баке и деке унуцима, или старије дијете млађој сестри или брату.

САВРШЕНИ ПОЉУБАЦ

Судбина емотивне везе запечаћена је првим пољупцем! Тај први додир усана крије слатко ишчекивање, занос и узбуђење, а психолози тврде да у тим тренуцима мозак убрзано обрађује информације и шаље нам поруку да ли је тај неко прави за нас или није. Због тога је први пољубац можда и најважнији… Ако је превише њежан и усне се једва додирују, то је знак да привлачност није јака.

Уколико један од партнера, најчешће је то мушкарац, превише агресивно притисне своје на усне партнерке, шаље поруку да је доминантан и нестрпљив да што пре пређу на „конкретније“ изливе љубави. Психолози су покушали да пронађу рецепт за савршени пољубац. Установили су после дугог истраживања да је то комбинација њежног и страсног додира усана, а најуспјешнији заводници немају свој стил, већ се прилагођавају партнеру.

У сваком случају, знаћете све када се после љубљења загледате у његове или њене очи – ако сијају срећом а поглед је замућем, био је то савршен пољубац.

Један од најромантичнијих исказивања њежности је пољубац у око, закључак је француских научника који су истраживали овај “феномен”. Он није страствен, али буди врло јаке емоције у срцу онога који га прима, будући да су очни капци изузетно осјетљиви на додир. Идеалан тренутак за пољубац у око је док партнер тоне у сан или се буди, само је битно да притисак усана буде мек.

Током сексуалне предигре неизоставан је страствени пољубац у врат, обично га мушкарац упућује жени јер је код представница нежнијег пола врат уз ушну шкољку једна од најснажнијих ерогених зона.

Савремена технологија увела је нов начин исказивања нежности, виртуелне пољупце. А научници су установили да они мали „иксеви“ на крају поруке буде врло снажну емоционалну реакцију када их упућује особа која нам се допада.

Ипак, најчувенији од свих је – француски пољубац! Најконтроверзнији, најинтензивнији и најпопуларнији међу љубавницима. Заправо, долази до преплитања језика партнера, због чега се покрећу сви мишићи на лицу, нагло скаче крвни притисак и пулс, хормони почињу да „дивљају“.

КАМА СУТРА

У најстаријем уџбенику љубавних вјештина на свијету „Кама сутри“, велики дио је посвећен и пољупцу. Древни индијски текст из 6. вијека п.н.е. описује различите стилове љубљења и између осталог, савјетује… * Пољупци, гребање ноктима и угризи зубима распаљују страст и прије и током вођења љубави. * Када сте први пут у постељи са неким, нервоза ће нестати ако почнете лаганим пољупцима једва се додирујући уснама. * Жене најбурније реагују када их партнери пољубе у очи, уста, образе, врат, груди и унутрашњи дио бутина. * Оно што се данас назива „француским пољупцем“ у “Кама сутри” је назначено као „борба језика“.

ЗАНИМЉИВОСТИ

-Легенда каже да су пољубац измислили средњовјековни витезови који су тако утврђивали јесу ли су њихове жене пиле медовачу. Својим језиком су провјеравали укус у устима своје драге и тако су покушавали да открију како су „провеле дан“.

-Током једноминутног љубљења троши се 26 калорија, њежан додир усана ангажује само два мишића на лицу, а страствен пољубац чак 34 .

-У Старом Риму пољубац младог пара пред родбином означавао је чин вјенчања, а ова традиција се и данас задржала на вјенчању.

-У неким дјеловима Кине љубљење у уста сматра се веома некултурним, док је у многим муслиманским земљама пољубац на јавном мјесту између жене и мушкарца строго забрањен и кажњава се затвором.

-У Малезији, Монголији и Вијетнаму партнери се умјесто уснама, додирују и трљају носевима, а то практикују Ескими, као и житељи Индије, Јужног Пацифика и неких афричких земаља.