Удружење књижевника Црне Горе

Пјесници на Ђурђевдан у Његошевој родној кући

407

Удружење књижевника Црне Горе и ове године својим активностима обиљежава почетак ,,Ђурђевданско-његошевских пјесничких свечаности“. Пјесници ће се у недјељу, 6. маја, на велики празник Ђурђевдан окупити у цркви Светог Ђорђа у Ераковићима, на Литургији која почиње у 9 часова, а затим ће у Његошевој родној кући, на Његушима, у присуству Његовог високопреосвештенства, митрополита црногорско-приморског, господина Амфилохија, свештенства и вјерног народа, као и уз славаре – породицу Петровић, говорити своје одабране стихове.

Поетско дружење уз Његошево огњиште уприличиће чланови УКЦГ: Ђорђе Брујић, Милета Булатовић, Милојка Јововић, Илија Лакушић, Милутин Мићовић, Тодор Живаљевић Велички, Новица Ђурић, Радомир Уљаревић, Слободан Чуровић, Андрија Маркуш, Перивоје Поповић, Веселин Ракчевић, Слободан Вучинић и Будимир Дубак. Водитељ програма биће пјесникиња Милица Бакрач.

Ово словесно дружење претходи такође великом и значајном догађају који ће се уприличити на Медуну, 8. маја, на Марковдан, када ће митрополиту Амфилохију бити свечано уручено велико признање Удружења књижевника Црне Горе, Награда ,,Марко Миљанов“ за књигу ,,Свети Петар II Цетињски пустињак и Ловћенски тајновидац“.

Свечаност на Његушима, на Ђурђевдан у Његошевој кући почеће у 11 часова, а на Медуну, на Марковдан, испред Музеја Марка Миљанова у 12 часова.