ХРОМ НАЈБОЉЕ РЕГУЛИШЕ НИВО ШЕЋЕРА У КРВИ

Пиво и броколи спречавају дијабетес!

1512

Овај минерал регулише ниво шећера у крви, а код инсулин-зависних пацијената може да смањи потребу за љековима и инсулином. Хрома највише има у броколију и пивском квасцу.

За превентиву настанка дијабетеса кључну улогу има хром, који организам не ствара већ мора да се унесе храном. Овај минерал регулише ниво шећера у крви, а код инсулин-зависних пацијената може да смањи потребу за љековима и инсулином. Код особа са граничним вриједностима шећера у крви може да спријечи да постану инсулин зависни, а код оних којима је ниво шећера пао, помаже да се врати на нормалан ниво.

Хром се налази у броколију, месу, пивском квасцу и пиву, вину, јечму, пшеничним пахуљицама. Има га и у пилетини, љускарима, језграстом воћу и печуркама.

Утврђено је, на примјер, да шоља броколија садржи 22 микрограма хрома, односно 5 пута више од било које друге намирнице. Препоручене дневне дозе су од 50 до 200 микрограма. О овоме треба водити рачуна, јер уколико се претјера може да изазове токсичност.

Што се тиче пива, студија из 2011. спроведена на 38 хиљада средовјечних мушкараца показала је да кад они који повремено пију једно до два пића дневно, ризик да ће им се развити дијабетес типа два – смањује се за 25 процената.

Иначе, исто истраживање је показало да пиво јача срце, јер подиже ниво „доброг“ холестерола који спречава да се артерије зачепе. Пиво је богато и витаминима Б6 и Б12, као и другима из Б комплекса, који су значајни за одржавање здравља косе и коже.