фетишизам

Перверзије модерног мушкарца

853

У машти доброг дијела мушкараца, чипкасто, провидно женско рубље, високе штикле, у комбинацији са црним стезником или њежне мрежасте чарапе, дакле, све оно што истиче дражи стереотипа женскости – директно води најразличитијим фантазијама, али и позитивно утиче на степен еротске наелектрисаности ситуације, чинећи тако љубавни живот још узбудљивијим

Индустрија еротског рубља доживљава процват. Њихови дизајнери врше помна испитивања о дјеловању узорака и разних шара на људски нагон, жељу и понашање у кревету. Чак су у том смислу испитивали и утицај различитих боја. Утврђено је да најстимулативније дјелују на мушку потенцију они украси који су смјештени на гаћицама тамо гдје се налази пубис.

Исто тако, много стимулативније дјелују разне тачке и слични украси, него пруге или црте. Ипак, највише пожуду поспјешују разни чипкани додаци.

Очито, разумна мјера фетишизма није заправо ништа друго до еротски стимуланс, често и врло рафиниран, који може преузети улогу афродизијака. У машти доброг дијела мушкараца, чипкасто, провидно женско рубље, високе штикле, у комбинацији са црним стезником или њежне мрежасте чарапе, дакле, све оно што истиче дражи стереотипа женскости – директно води најразличитијим фантазијама, али и позитивно утиче на степен еротске наелектрисаности ситуације, чинећи тако љубавни живот још узбудљивијим.

Проблем настаје тек онда када се особа нађе у власти фетиша и почне да му робује, подредивши му или искључивши све друге облике сексуалног задовољења па и сам полни однос.

Зашто се мушкарци везују за мртве ствари, без обзира да ли су розе минијатурне гаћице или порнографски часопис, поред толико живих дјевојака и жена којима ,,она ствар вири из очију“?

Социолози сматрају како је и само друштво у коме живимо изразито фетишистички обојено, да разним стварима (аутомобили, куће, телефони, итд.) придаје смисао и значај адекватан оном што га љубитељ фетиша даје својим ,,култним“ предметима.

Психоаналитичари и у овом случају враћају у најраније дјетињство и прва оргастичка искуства. Другим ријечима, неки предмети или појаве, из овог или оног разлога, почињу означавати секс, па кад су оне виђене – долази до сексуалног узбуђења.

То је наводно присутно код свакога, али кад се појави у екстремном облику, онда већ спада у абнормалну психологију. То је случај када сексуално задовољење није само појачано, већ искључиво могуће само када је фетиш присутан.

Културолози упозоравају, на примјер, да данашња култура прихвата врло заводљиво понашање жена – узмимо само њихову љетњу одјећу која тешко да шаље било које друге сигнале од оних сексуалних – које закон и обичаји на другој страни штите од претјерано одушевњених реакција потенцијалних љубавника, тј. свих мушкараца.

И шта онда преостаје знатижељним и попаљеним љубитељима жена осим да, уколико не желе постати силеџије, уплове у воде порнографије која ће им омогућити да се томе диве, без обавезе да сами учествују.

А до савршенства доведене фотографије шармантних дјевојака, уводе те исте мушкарце у чудесни свијет типично женских ситница – гаћица, брусхалтера и сл. Такви артикли, када им се нађу у рукама, системом подсвјесних веза и слика, доводе их до узбуђења.

Познати британски антрополог Дезмонд Морис је склон разоткривању еротике чак тамо гдје смо навикли сагледавати само нужну љубав. Тако се према његовом мишљењу дјечији цртеж срца, тај чисти израз дјетиње љубави, разликује од правог облика срца, јер подсвјесно добија секси облине женске задњице. Он такође објашњава како жене већ хиљадама година боје усне црвенилом да би мушкарце подсјетиле на слузокожу стидних усана.

Фанатизми фетишизма често објашњавају и ,,љубав на први поглед“, што је утолико компликованије јер већина људи не познаје свој фетишизам, или га бар свјесно не прихвата. Још је Крафт Ебиг рекао да је ,,љубав резултат компликованих фетишизама“.