научници проучавају ларон популацију која живи у еквадорском селу

Патуљци ‘крију’ лијек за рак!

471

У једном еквадорском селу живи око 100 људи који су имуни на карциноме и на дијабетес

Заједница патуљака која живи у удаљеном кутку Еквадора могла би имати потенцијални лијек за рак, сматрају научници. Наиме, Ларон патуљци, који расту тек до просјека висине од 120 центиметара за жене и 130 центиметара за мушкарце., имуни су на све облике болести, а њихова дуговјечност је невјероватна.

Сада научници анализирају хормон који ,,обични“ људи имају, а Ларон патуљци немају па се надају како би то истраживање могло резултирати развојем ефикасног лијека за рак.

Водећи свјетски онколози поздравили су такво истраживање за које сматрају да би могло допринијети у превенцији ове болести. Осим тога, научници вјерују како ови људи у свом специфичном ДНК коду крију лијек и за дијабетес.

Ларон дварфизам је специфичан поремећај у којем тијело постаје неспособно за раст од раног дјетињства.

Њихови рођаци нормалне висине добијају рак

Др Џејм Гевара-Агире који проучава Ларон популацију у Еквадору посљедњих 30 година, вјерује како је њихова генетика доиста имуна на болести које убијају друге људе.

У селу, гдје је фокус истраживања, живи око 100 људи, док Ларон патуљака у свијету осим њих има још свега око 200. Ларон патуљцима недостаје хормон инзулини налик Фактор раста 1 или ИГФ1. Код остатка људи, вишак тог хормона може резултирати настанком рака дојке, простате и цријева у млађој животној доби.

– Открили смо да они напросто не добијају рак. Он се појављује код њихових рођака нормалне висине, али никад код мојих пацијената, ни један случај – рекао је Агире.

Тестови на животињама потврђују тезу

Он сматра да би проналазак начина умањивања нивоа хормона ИГФ1 спријечио и појаву рака. Др Валтер Лонго његове закључке је одлучио да тестира на животињама, а кад је произвео Ларон мутацију на мишевима, открио је да могу живјети и десет пута дуже од нормалних мишева.

Једна од жена које је Агире проучавао је 50-годишња Мерци Валарезо, висока само 112 цм и тешка 57 килограма. Те је бројке свакако сврставају у категорију гојазних, али упркос тој чињеници, научници су закључили како је „потпуно здрава“ – не болује ни од високог крвног притиска, нит дијабетеса, а на њој се не примјећују трагови ни једне хроничне или акутне болести.

Оно што научници желе да направе је блокатор тог кључног хормона у пилули, који би се људима могао дати након што је завршен процес раста. Но, једини проблем би била чињеница да не би знали дјелује ли пилула или не барем десет година, што се сматра довољним временом за уочавање повезаности с настанком карцинома на потенцијалној тестној групи.