ИНТЕРВЈУ

ПАТРИЈАРХ КИРИЛ: Срби и Руси морају раме уз раме у борбу!

481

Ми православни, Срби и Руси, позвани смо да као и раније станемо раме уз раме у овој борби за наш духовни идентитет, за очување православне цивилизације, бранећи Богом дати брак као заједницу мушкарца и жене, вриједности људског живота од зачећа до природне смрти, не подлежући пред лажним искушењима спољашњег материјалног благостања и не заводећи се лажним идејама о људској слободи и срећи

У ексклузивном интервју за портал „Искра“, руски патријарх Кирил је рекао да између руског и српског народа постоје дуге и чврсте везе љубави.
– О Србији увек размишљам са посебним осјецћањима. Више пута сам долазио у посјету вашој гостољубивој српској земљи, још док сам био предсејдник Одељења за спољне црквене односе. Господ ме је удостојио да, сада вецћ као патријарх, два пута посјетим вашу предивну земљу – наводи он.
Сматра да православна вјера, словенско поријекло и историја руско-српских односа, потичу од прапочетка словенске православне цивилизације:
– Ако се осврнемо на историју видјећемо колико су, захваљујуцћи божанском провиђењу, тијесно испреплетене судбине наша два народа.
Додао је да су се кроз историју наши народи држали заједно током тешких искушења.
– Русија је током Првог светског рата подржавала Србију. А када се у Русији десила револуција и када су власт преузели ратоборни богоборци, Србија, која се и сама мучила са последицама рата, примила је велики број избјеглица из Русије и прихватила их је као род рођени – подсјећа патријарх.
Он је истако да се и Срби и Руси данас суочавају са новим озбиљним искушењима.
– Ми православни, Срби и Руси, позвани смо да као и раније станемо раме уз раме у овој борби за наш духовни идентитет, за очување православне цивилизације, бранећи Богом дати брак као заједницу мушкарца и жене, вредности људског живота од зачецћа до природне смрти, не подлежући пред лажним искушењима спољашњег материјалног благостања и не заводећи се лажним идејама о људској слободи и срећи.
Упитан да прокоментарише ситуацију на Косову и Метохији, светој српској земљи, патријарх Кирил каже да је оно свето место мучеништва и завјетовања које цће уијвек чувати сјецћања на све који су тамо пострадали, исто као што цће камење катедрале Свете Софије вечно памтити божанске литургије које су се служиле међу њеним зидовима и да морамо увек имати на уму да Бог није у сили него у правди.