Трампова одлука о јерусалиму изазвала осуду и жестоке реакције муслиманских земаља широм Блиског истока

Палестинци пале америчку заставу и Трампове слике!

779

Си-ен-ен је на свом Твитер налогу објавио да Палестинци, у појасу Газе, од синоћ пале америчке заставе и слике предсједника САД Доналда Трампа. Арапски свијет негодује

Све свјетске агенције пренијеле су вијест да је одлука Трампа да Јерусалим призна као пријестоницу Израела изазвала осуду и жестоке реакције муслиманских земаља широм Блиског истока.

Предсједник Индонезије Јоко Видодо, лидер најмногољудније муслиманске земље, осудио је одлуку САД да призна Јерусалим као престоницу Израела. „Индонезија најоштрије осуђује одлуку САД да једнострано призна Јерусалим као престоницу Израела и тражи од те земље да преиспита ту одлуку. Тај потез може да уздрма општу безбједност и стабилност“, рекао је Видодо.

Премијер Малезије Наџиб Разак позвао је муслимане широм свијета да се супротставе признавању Јерусалима као израелске престонице. „Позивам све муслимане широм свијета да се чује њихов глас и да јасно ставе до знања да се противе признавању Јерусалима као престонице“, рекао је Наџиб.

Портпарол владе Јордана Мохамед ел Момани саопштио је да та земља одбацује једнострану одлуку САД назвавши је правно ништавном јер консолидује окупацију Израела у источном дијелу спорног града.

Јордански краљ Абдулах Други изразио је забринутост у телефонском разговору са Трампом коме је рекао да игнорисање права Палестинаца, муслимана и хришћана у Јерусалиму може само да изазове ширење екстремизма.

Турско министарство спољних послова Трампов потез назива „неодговорним“ и позива Вашингтон да га преиспита.

Истовремено, ирачка влада захтијева од САД да повуче одлуку о признавању Јерусалима као престонице Израела како би се избегло распламсавање тероризма. „Упозоравамо на опасне последице ове одлуке о стабилности региона и свијета. Америчка администрација мора да повуче ту одлуку како би спријечила опасне ескалације која би подсткла екстремизам и створила повољне услове за тероризам.

И Египат одбацује одлуку САД о премјештању амбасаде у Јерусалим, саопштило је министарство спољних послова Египта и додаје да Трампово признање Јерусалима као изралске престонице не мијења правни статус града, преноси Ројтерс.

Министарство спољних послова Ирана саопштило је да Иран „озбиљно осуђује“ одлуку САД која, како се наводи, крши међународне резолуције.

Саудијска Арабија изразила је такође противљење Трамповом потезу наводећи да он „провоцира осјећања муслимана широм свијета“.

Катар је такође оцијенио да одлука о премјештању америчке амбасаде у Јерусалим предствља „опасну ескалацију и смртну казну за све који желе мир“, преноси Ал Џазира.

И Либан упозорава да Трампова одлука пријети мировном процесу и стабилности у региону.

Највеће реакције, очекивано, долазе из Палестине, гдје су се у појасу Газе, иначе најспорнијем дијелу територије око које се споре Палестина и Израел, одмак након Трампове одлуке Палестинци почели окупљати масовно.

На протесте је изашло више хиљада њих и они су палили америчке заставе и слике Трампа.

Такође, школе и продавнице затворене су од јутрос на Западној обали, док се Палестинци припремају да наставе протест. Политичке групе заказале су за подне протестне маршеве у центрима градова на тој окупираној палестинској територији.

Извор: Тањуг