најновије истраживање

Овај цвијет лијечи рак

980

Снажни борац у тешкој борби против злоћудних тумора могао би постати и познати жути цвијет који се користи у народној медицини за лијечење разних болести. Нарцис је широм свијета познат као заштитни знак многих кампања у борби против рака.

Иако ово откриће звучи као нека прича, бајка, чини се како у њој има пуно истине. Наиме, научници су открили природни спој који се налази у европској врсти нарциса, Amaryllidaceae Narcissus, алкалоид хемантамин који блокира продукцију протеина који су основа за раст и развој ћелија тумора, кажу научници. „Туморске ћелије посебно су осјетљиве на редукцију у синтези протеина.“, објашњава студија објављена у научном магазину Structure.

Хемантамин припада групи терапеутских молекула природног поријекла међу којима је и морфијум (познат као лијек против болова), кинин (употреба у лијечењу маларије) и ефедрин (средство за лијечење плућних болести).

Подстиче стабилизацију протеина и доводи до елиминације туморских ћелија. Веже се уз рибозоме који су одговорни за синтезу протеина. Истраживање је спроведено белгијском универзитету под вођством Дениса Лафонтаинеа. Студија је, такође, показала како нарцис узрокује и одређене здравствене потешкоће, посебно осип и несвјестицу ако се његова стабљика жваће.