После 24 године

Откривен убица чувеног фудбалера Андреса Ескобара

1233

Послије 24 године, колумбијска полиција ухапсила је Хуана Сантјага Галона Енаа, јер, како тврди, има довољно доказа да га окриве за убиство фудбалера. Енао је дугогодишњи дилер дроге, а Ескобара је убио јер је изгубио велику количину новца на клађењу, пошто је Ескобар постигао аутогол на утакмици Колумбија – Америка

Презиме Ескобар изгледа да носи тешко бреме у Колумбији. Осим озлоглашеног нарко-боса Пабла Ескобара, кога полиција убила 1993. године, само годину дана касније сличну судбину је доживео и фудбалер Андрес Ескобар, због потпуно супротних разлога.

Несрећни Андрес Ескобар убијен је 2. јула 1994. године испред ноћног клуба у Медељину у Колумбији. Сумња се да је фудбалер убијен због аутогола који је постигао на мечу против САД на Мундијалу у тој земљи, који је Колумбију коштао пласмана у наредни круг такмичења.

Спорна утакмица одиграна је 22. јуна 1994. године на стадиону Роуз Боул у Паседини. Колумбија је до тог меча имала по једну побједу и пораз на првенству и нови тријумф би им обезбиједио пласман у осмину финала Мундијала.

Андрес Ескобар био је трагичар утакмице јер је постигао аутогол у 34. минуту у мечу који је Колумбија изгубила са 2:1. Нико није слутио да је аутоголом Ескобар потписао себи смртну пресуду.

Десет дана касније Ескобар се вратио у Колумбију, иако је првобитно планирао да посјети родбину у Лас Вегасу. Колумбијски фудбалер је ноћ провео са пријатељима у једном ноћном клубу у предграђу Медељина. Према званичној полицијској верзији, Ескобар је клуб напустио око три часа ујутру. На паркингу испред клуба сачекале су га три особе које су почеле да се свађају с њим.

Ескобар је већ ушао у кола када је један од њих извадио пиштољ и испалио 12 метака у фудбалера. Наводно, убица је после сваког пуцња узвикивао: „Гол“, на начин на који то раде јужноамерички коментатори. Ескобар је 45 минута касније преминуо у болници у својој 27. години.

Брзо се прочуло да је убиство Ескобара освета за аутогол који је коштао многе колумбијске нарко-босове и коцкарске синдикате великих пара, имајући у виду да су положили велики новац на побједу Колумбије.

Главни осумњичени за убиство Ескобара био је Хумберто Кастро Муњоз који је радио као телохранитељ у веома моћном нарко-картелу. Муњоз је ухапшем истог дана, да би само дан касније признао убиство. Занимљиво је да је Муњоз радио као возач за два моћна човјека који су положили огромне паре у побједу Колумбије, али никада нису доведени у везу са елиминацијом Ескобара.

На суђењу 1995. године, Муњоз је проглашен кривим за убиство Ескобара и одређена му је казна од 43 године затврора. Због доброг владања она је прво смањена на 26 година, да би на крају био пуштен после само 11 година. Убица Андреса Ескобара на слободу је изашао 2005. године.

У јулу 2002. године у Медељину је постављена статуа са његовим ликом.

Правда је задовољена ових дана,  послије 24 године: колумбијска полиција ухапсила је Хуана Сантјага Галона Енаа, јер, како тврди, има довољно доказа да га окриве за убиство фудбалера. Енао је, како јављају колумбијски медији, био човјек који је испалио шест смртоносних хитаца у Ескобара, након свађе испред једног ноћног клуба.

Енао је већ једном био у притвору због овог кривичног дјела, али није постојало довољно доказа који би га означили као кривца.

Како наводе медији, Енао је дугогодишњи дилер дроге, а Ескобара је убио јер је изгубио велику количину новца на клађењу.

Погледајте троминутни видео на коме можете видјети најучувинији аутогол и чути пријетње које су фудбалери Колумбије добијали и прије утакмице…