пише ,,њујорк тајмс"

ОПАСАН ИГРАЧ: Ко је жена због које је избио пуч у Зимбабвеу?

1588

Она је, за многе људе, истинска моћ у сенци, посвећена томе да својом чврстом подршком одржи супруга на власти до његове смрти. Недавно је присталицама рекла да је она „већ председник“, пошто учествује у свим пословима свог мужа

Демонстрација моћи прве даме Зимбабвеа била је јасна током годишњег страначког конгреса, када се у свом говору посебно осврнула на ново партијско обиљежје, приказавши облик њене земље стилизован као шољица за чај. „Сви пијемо из шољица за чај“, истакла је Грејс Мугабе, прва дама, објаснивши да је сама осмислила дизајн амблема.

Наредног јутра у Масвингу, градићу на југу Зимбабвеа у којем је недавно одржан конгрес ЗАНУ-ПФ, странке председника Роберта Мугабеа, готово сви званичници носили су одјећу украшену Грејсиним мотивима шољице за чај. Сама Грејс – најпознатија по својим прекоокеанским шопинг излетима док прије двије године није ушла у политику – испоставила се као један од главних актера у борби за наслеђивање Мугабеовог мјеста која се одвија у Зимбабвеу последњих годину дана.

Она је, за многе људе, истинска моћ у сјенци, посвећена томе да својом чврстом подршком одржи супруга на власти до његове смрти. Недавно је присталицама рекла да је она „већ предсједник“, пошто учествује у свим пословима свог мужа.

На бини страначког конгреса, Грејс је седјела тик уз супруга који је, са своје непуне 93 године, преспавао већину говора. Роберт Мугабе, један од најстаријих шефова државе на свијету и једини лидер Зимбабвеа од стицања независности 1980. године, изабран је за предсједничког кандидата своје странке за изборе који ће се одржати 2018. године. До тада ће имати већ навршене 94 године, а у случају да побиједи, 99 до краја мандата.

Мугабе све више зависи од своје супруге којој је тек 51 година. На церемонији садње стабала, предсједник је безуспјешно тапкао по земљи својом лопатом све док се прва дама није умијешала и сама дохватила ашов.

Хоће ли њена моћ наџивјети њеног супруга још увек је неизвјесно. Саопштено је да је госпођа Мугабе на челу једне од двије супротстављене фракције унутар ЗАНУ-ПФ; али је ли она заиста вођа или само играчка преживјелих зимбабвеанских политичара? Након што њен муж умре, хоће ли ускочити у авион за Дубаи или неку другу азијску земљу гдје ће удобно живјети са својом дјецом? Према подацима које је објавио Викиликс, Мугабеови имају милијарду долара инвестираних изван Зимбабвеа.

Уколико се, ипак, домогне моћи, сва је прилика да ће наставити мужевљеву политику. Промјене које се врло упитно одражавају на оживљавање скрхане економије Зимбабвеа, укључујући и државне реформе, вјероватно би се наставиле и под њеном палицом. Њен успон могао би и да интензивира тензије у малобројној зимбабвеанској политичкој класи, посебно узнемиривши Мугабеове замјенике који деценијама чекају да ускоче на његово мјесто.

Увјерени у своју моћ, Мугабеови су из Зимбабвеа само неколико дана по завршетку конгреса половином децембра одлетели на продужени одмор у Азију; предсједнику је у Сингапуру и Малезији пружена медицинска њега, а у Хонгконгу породица Мугабе посједује и некретнине.

Роберт и Грејс упустили су се у везу када је она добила посао у секретаријату. Његова прва супруга у то вријеме била је смртно болесна. Према ријечима многих који Мугабеа познају дуго, брак са Грејс из коријена га је променио.

„Мугабе се одмах промијенио – и то драматично“, рекла је Маргарет Донго, некадашња функционерка ЗАНУ-ПФ, сада опозиционарка, додавши да Мугабеа новац никада прије брака са Грејс није претјерано занимао. „Али Грејс је знала да је вријеме да се заради. Шта год да је радила, водила је рачуна да из тога профитира.“

Грејс је водила велику мљекару са фарме коју посједује и некадашње белачке фарме које су припадале високим званичницима ЗАНУ-ПФ заплијенила за потребе сопствене породице. Према ријечима америчких дипломата, Грејс Мугабе у политику је званично ступила 2014. године поставши вођа женске лиге партије ЗАНУ-ПФ.

Потенцијалним ривалима пријетила је без милости. Из ЗАНУ-ПФ избацила је потпредсједницу и ратну хероину Џојс Муџуру, оптуживши је за учествовање у издаји, вештичарење и ношење кратких сукања.

На свој 92. рођендан, Роберт Мугабе саопштио је да благосиља уплив своје супруге у политику. „Ово су опасне воде, али она може да се носи са тим. Она је опасан пливач“, рекао је.