СЛАНА СОБА

Оаза здравља

1653

Слана терапија је клинички доказана као основна или помоћна терапија код обољења горњих и доњих респираторних путева, кожних болести, али и других поремећаја здравља.

Пише: Даница Кораћ

Пољски љекар Феликс Бочковски је 1843. године први указао на специфичне терапијске ефекте камене соли на болеснике који су боравили у сланим рудницима Солотвино у садашњој Украјини, након чега је почело коришћење рудника соли у терапијске сврхе у многим земљама Европе. Дакле, то је био један од најстаријих видова ваздушне терапије који се заснива на боравку болесника у сланим пећинама због љековитог дејства њихове микроклиме на здравље човјека, спелеотерапија.

Некадашње слане пећине и руднике су замијениле слане собе и халотерапија. Слана соба је специфично конструисана просторија у којој су таваница, зидови и под обложени сољу са циљем имитације атмосфере природне слане пећине. Љековита микроклима постиже се удувавањем сувог засићеног ваздуха (аеросола) богатог најфинијим честицама камене соли помоћу медицинске направе – халогенератора.

Аеросол поред натријум хлорида садржи гвожђе, калцијум, магнезијум, бакар, цинк, литијум, селен – минерале који учествују у бројним физиолошким процесима организма.

Кристали соли побољшавају квалитет ваздуха јер производе негативне јоне који имају корисна биолошка дејства на одбрамбени систем и метаболизам организма, односно на дисање и кардиоваскуларни систем човјека.

Негативни јони повећавају оксигенацију и ниво серотонина (,,хормона среће“) у мозгу доводећи до повећања менталне енергије, уз смањење осећаја апатије и депресије, емоциналне нестабилности, нервозе и стреса. Такође, негативни јони проређују учесталост алергијских и асматичних напада, а такође и ублажавају њихове симптоме.

Слана терапија је клинички доказана као основна или помоћна терапија код обољења горњих и доњих респираторних путева, кожних болести, али и других поремећаја здравља.

Дакле, овај вид терапије има позитивне ефекте на респираторни систем (шири дисајне путеве, смањује вискозитет секрета, побољшава искашљавање, стимулише елиминацију токсина и алергена, уништава бактерије), ухо (смањује оток слузнице), кожу (стимулише избацивање токсина кроз кожу, смањује оток и запаљење, уништава бактерије), кости и зглобове (смањује упалу и бол), нервни систем (дјелује антистресно, седативно и релаксирајуће, смањује умор и нерасположење), метаболизам и имунолошки систем.

У свијету данас постоје многобројне клинике за халотерапију (Сједињење Америчке Државе, Канада, Енглеска, Швајцарска, Италија, Аустрија, Њемачка, Финска, Русија, Бјелорусија, Украјина, Мађарска, Румунија, Словенија) од којих су неке укључене у систем здравственог осигурања тих земаља.

У Црној Гори још увијек није довољно развијена свијест о позитивним ефектима које нуди слана соба. Неки љекари чак и оспоравају њено дејство и препоручују куповину разних инхалатора. Вјероватно се ради о неинформисаности јер научници и љекари широм свијета потврђују благотворне ефекте ове терапије.

Препоручујемо одлазак у слану собу која се налази у склопу ,,оазе“ здравља и љепоте ,,Иванграђанка“ у улици Светог Саве у Беранама.