нови рат на помолу

Зашто је Јерусалим толико битан?

906

ББЦ објавио кратак видео под насловом „Зашто је Јерусалим битан“ у ком говори да се тај свети град налази од давнина у срцу израелско- палестинског конфликта.

Видели смо, толико много пута, наводи британски јавни сервис, како и најмања промена везана за тај град и његову територију води ка сукобима. „Зато, шта се овде дешава, стварно је важно“, навела је новинарка ББЦ-ја.

Јерусалим пре свега има огроман религијски значај. У њему су најстарија светилишта и Јевреја и Муслимана и Хришћана. Али, то значи и да има велики политички значај.

Израелци Јерусалим сматрају својом настаријом неподељеном престоницом. Када је формирана држава Израел 1948., главне полуге власти управо су биле смештене у западном делу Јерусалима. Али, тек у рату са арапским земљама 1968. израелске власти су под контролу узеле и источни део у ком је чувени Стари град, и касније га анексирао.

Такав потез Израела међутим није добио међународно признање, што је посебно фрустрирало израелске званичнике.

А шта кажу Палестинци? Наравно, они имају другачије мишљење. Они хоће источни Јерусалим као своју престоницу и то је тачка спорења вишедеценијских мировних преговора између Израела и Палестине, у којима је главну улогу до сада имала Америка.

Сада када је амерички председник Доналд Трамп одлучио да призна Јеруисалим за престоницу Израела, све ће бити другачије.

Смисао досадашњих напора да се реши вековни сукоб тако што ће се оформити палестинска граница и држава на границама Израела према расподели територије пре 1967, сада више немају смисао, сматрају многи стручњаци.

ББЦ подсећа и да је трећина становништва Јерусалима муслиманске вероисповести, а многи потичу од породица које су ту вековима биле. Највише је сукоба управо око градње јеврејских кућа у источном Јерусалиму што Палестина сматра нелегалним и супротним међународном праву.

Међународни званичници већ годинама заступају став да се било која промена везана за Јерусалим мора донети кроз преговоре две стране и која мора бити обострано прихваћена. Зато многе земље своје амбасаде имају у или око Тел Авива, који је званични главни град Јерусалима, а у Јерусалиму имају само конзулате.

Један председник сада ће то променити. Трамп је упоран да амбасаду САД измести управо у Јерусалим и одлуку о томе сапштава данас. И најава такве одлуке изазвала је праву буру реакција међу светским званичницима, а најоштрији је јуче био председник Турске који је рекао да ће, ако заиста призна Јерусалим као престоницу Израела, за Турску то бити црвена линија коју је Трамп прешао.

У сваком случају, из Беле куће је најављено да ће Трамп данас саопштити своју одлуку о Јерусалиму, која ће, како сада ствари стоје, бити управо та да ће признати Јерусалим за престоницу Израела, а шта ће бити после….ко зна. Трампа то сада не интересује. Па ни то да Палестинци већ пале његову слику.