Њихов фудбал „УБИЈАО ОД ДОСАДЕ“, а сада имају бољи напад од Реала и Барсе

Монако даје три гола по мечу!

857

Тренер Жардим и екипа из Кнежевине годинама су оптуживани за фудбал који „убија навијаче од досаде“, а ове су сезоне направили радикалан заокрет и сада су најефикаснији у Европи.

Ко има најбољи напад Европе? Већини би вјеројатно прва асоцијација биле на екипе Реала и Барселоне или Клопов Ливерпул, али одговор се налази у француској Лиги 1, такмичењу традиционално познатом по „досадном“ обрамбеном фудбалу.

Монако се до ове сезоне држао те традиције. Тим из Кнежевине је играо дефанзивни фудбал оријентисан на контре, али ове сезоне су направили радикални заокрет; у 20 првенствених утакмица су забили чак 60 голова и тренутно држе титулу најефикасније екипе Лига петице.

Како је Монако од обрамбене постао спектакуларна нападачка екипа?

Коријени данашње екипе су ударени 2015. године када је руски власник клуба Дмитриј Риболовљев одлучио направити заокрет у клупској политици. Фокус клуба је пребачен на младе играче умјесто куповања скупих звијезда, а у клуб су дошли данашњи носиоци игре попут Бакајока и Бернарда Силве.

Тренер је 2014. постао мало познати Португалац Леонардо Жардим који је замијенио Клаудија Ранијерија, а та се аквизиција показала пуним поготком. Занимљиво, Жардим је у Француској протеклих сезона критикован због досадног фудбала. Његовом стилу игре су коментатори дали надимак „клороформ ногомет“ од којег навијачи „умиру од досаде.“

Међутим, истина је била да Жардим није нужно заговорник антиногомета него једноставно прагматик. Као свестран тренер који се добро прилагођава могућностима екипе играо је дефанзивно док је то била најбоља опција. Ове је сезоне одлучио дати слободу екипи пуној талента, а резултат је стварање најефикаснијег европског напада.

Монако углавном наступа у класичној 4-4-2 формацији с бековима који се често прикључују нападу и дисциплинованим двојцем у средини терена. Ротације у првој постави су честе – екипане зависи о потезу индивидуалца него се ослања на тимску игру, а чак 14 играча су се ове сезоне уписали у стријелце.

Радамел Фалкао је након тешке озљеде и двије изгубљене сезоне опет онај убојити Ел Тигре. У 14 утакмица је постигао чак 12 голова, а гол постиже сваких 60 минута што га чини најефикаснијим европским нападачем.

Изразито је битан био долазак пољског стопера Камила Глика из Торина који је консолидирао одбрану. Свестрани 23-годишњи Фабинхо је с позиције десног бека пребачен у срце везног реда, гдје игра у пару с 22-годишњим задњим везним Бакајоком који је већ привукао интерес највећих европских клубова.

На крилима играју Томас Лемар (21) који је постигао седам голова уз четири асистенције и главни креативац Бернардо Силва (22) који је скупио по четири гола и асистенције. Уз Фалкаа у нападу играју Аргентинац Кариљо (седам голова) и Жерман (пет голова). На голу је, наравно, већ пету сезону стандардан Данијел Субашић.