порески рај

И њемачке компаније перу паре на Малти!

189

Њемачке власти саопштиле су да на основу анонимне дојаве испитују око 2.000 фантомских фирми регистрованих на Малти, које би могле бити повезане са великим њемачким компанијама и осумњичене су за проневјеру.

“На том списку налазе се филијале великих њемачких компанија”, рекао је у Берлину министар финансија савезне државе Сјеверне Рајне-Вестфалије Норберт Валтер-Борјанс.

Та покрајина дужи низ година предводи борбу против утаје пореза Њемаца који држе свој новац у иностранству, често у Швајцарској, Лихтенштајну или другим земљама, како би избјегли плаћање пореза.

Према оцјени њемачког министра, постоје оправдане сумње да се те малтешке фирме повезане са њемачким компанијама користе за утају пореза, на примјер употребом такозваних фирми поштанско сандуче, фиктивних фирми формираних да прикрију финансијске трансакције.

Савезна држава Сјеверна Рајна-Вестфалија крајем априла добила је преко анонимне дојаве диск на коме је била листа од 70.000 страних фирми регистрованих на Малти, европској држави често оптуживаној да је порески рај.

Од тих 70.000 фирми између 1.700 и 2.000 везано је за њемачке компаније, оцијенио је регионални министар.

Од 2006. године власти више њемачких покрајина, међу којима и Сјеверна Рајна-Вестфалија набавиле су од анонимних извора дискове или УСБ-ове са информацијама о особама осумњиченим за проневјеру.