Температура између 35 и 36 степени није нормална

Ниска тјелесна температура може бити опасна!

330

Температура између 35 и 36 степени није нормална и може указивати на разне поремећаје

Као нормална тјелесна температура за здравог човјека измјерена на кожи узима се вриједност од 36 до 37 степени. Природно је да је јутарња тјелесна температура буде нижа за око 0,3 степена од вечерње. Обично је нешто виша код мале дјеце. Температура на слузницама може мјерити и до један степен више од оне на површини коже.

Стручњаци објашњавају како одступања од нормалне температуре могу бити и здравствени индикатори, а супротном увријеженом мишљењу – снижена температура може бити једнако опасна, па чак и опаснија од оне повишене које се сви прибојавамо.

Нижа температура открива и спорији метаболизам

Стална температура која износи испод 36,5 степени током дана најчешћи је показатељ успореног метаболизма. Ако је удружена са симптомима попут мањка енергије, поспаности, спорије пробаве, дебљања, испуцалих ноктију и опадања косе – она може упућивати на успорени рад штитњаче, односно хипотиреозу. Та хормонска болест све је чешћа међу женском популацијом, а лако се дијагностикује анализом хормона штитњаче и антитијела у крви.

Симптом озбиљнијих болести

Но, температура тијела може пасти и из других разлога, као што је изложеност хладном времену или због дуготрајног ношења мокре одјеће. Ипак, ако је температура нижа од 36 степени стално стање, тада она може бити симптом сљедећих болести – инфекције, поремећаја рада бубрега и њиховог оштећења, смањење функције јетре, шока, стреса, несанице, дијабетеса, злоупотребе алкохола и дроге, Адисонове болести…

Температура се смањује како старимо

Студије показују да се након 60. године живота смањује тјелесна температура за око 0,3 степена. То је резултат успоравања метаболизма, а нижу температуру најчешће прати и слабија циркулација и хладни удови.

Мушкарци и жене су различити

Код излагања хладноћи, тијело почиње да чува топлину како би заштитило виталне органе попут срца, плућа и мозга. Због тога мање крви допире до подручја попут дланова и стопала, а то се знатно брже догађа код жена. Осим тога, жене ће те промјене искусити на температури од пет Целзијусових степени више него мушкарци.

Извор: Експрес