необичан подухват славка јакића

И Никшић добио Храм Светог Саве!

678

 Пише: Велиша Кадић

Славко Јакић урадио копију највеће православне богомоље на Балкану. Димензије богомоље су 1,6 метара висине и 125 центиметара ширине

Заблистао је ових дана храм у дворишту Славка Јакића из никшићог насеља Хумци. Копија оног у Београду на Врачару, посвећен Светом Сави, пресликан толико лепо да људи који пролазе поред његове куће застају дивећи се умећу вредних руку. Благослов за овај подухват добио је од пароха Миодрага Тодоровића.

Ношен љубављу према вери православној и светитељу Сави, за седам месеци никло је здање коме би позавидели много познатији неимари. Радио је дан и ноћ, по седам-осам сати а некада и дуже. Слагао је камичак, по камичак све до врха. И данас, на крају посла, Славко одмара своју душу у дворишту поред богомоље, као прави ктитор.

– Успео сам да урадим оно о чему сам сањао. Ово је мој дуг према нашој цркви и првом српском архиепископу, оцу Сави, нашем духовном заштитнику. Није било лако довести све до перфекције. У изградњи сам користио природни резани камен, који сам пронашао близу села Крушевице у мојим Дробњацима, кратио га, дотеривао, уклапао и тако редом од постоља па навише.

Када је формирао основу и направио камени под, Славко се посветио унутрашњости богомоље.

– Постављао сам керамику и иконице на зидовима, спровео расвету унутра, као и лед траку по куполама, тако да ноћу светли као да је на Врачару – прича за „Новости“ Славко. – Радовао сам се како храм расте из дана у дан, поприма прави изглед. Лепоту му појачавају крстови, звона, фото-греј стакла, дрвена врата која се отварају.

Наш саговорник признаје да је за овај подухват имао подршку породице – супруге Томиславке и кћерке Јоване, коју им је Бог дао после седам година брака.

– Када сам почео да радим цркву, пришла ми је ћерка и питала шта сам наумио да правим. Када сам јој рекао, била је срећна и као награду од ње добио сам велики пољубац. Месеци труда које сам уложио у гаражи уз машину која је намењена за резање камена и длето са којим сам обрађивао камене ивице уродили су плодом. Прегаоцу Бог даје махове, па и мени!

Славко каже да се радује почетку украшавања централне куполе Храма Светог Саве на Врачару.

– Када буду завршени радови на постављању мозаика Вазнесења Господњег имаће српски род чиме да се похвали. Вера нас је одржала на овом брдовитом Балкану – подсећа јунак наше приче.

ЛОВЋЕН

Славко Јакић планира да направи још један подухват – да уради копију ловћенске капеле.

– Од када је срушена црква на врху Ловћена та планина је обезглављена. Заветна светиња је била круна над целом Црном Гором која је носила силу крста и васкрсења – каже Јакић.

(Новости)