интервју

НИКОЛА РАОСАВЉЕВИЋ: Бјелопољска опозиција је јалова!

4568

Опозиција у Бијелом Пољу је јалова, непредузимљива и политикантски букаџијска, рекао је у интервјуу за ,,Седмицу“ др Никола Раосављевић један од оснивача Уједињене Црне Горе, предсједник ОО УЦГ Бијело Поље и члан предсједништва УЦГ. Иако многи опозициони бирачи виде управо њега као идеалног кандидата за првог човјека Бијелог Поља, он поручује да такву улогу не би прихватио ако би га опозиција подржала као Младена Бојанића

Разговарала: Даница Кораћ

Како коментаришете резултате предсједничких избора? Да ли је опозиција искрено подржала Младена Бојанића?

-Предсједнички избори у Црној Гори представљају један демократски и политички корак уназад црногорског друштва, за које могу рећи све, осим да је уређен систем у коме одлуку доноси већина грађана на основу свог личног става и мишљења.

Свједоци смо апсолутизма насталог под притиском партиократског државног апарата, у коме је чланство у ДПС-у, или у некој од марионетских политичких групација и странака, једина шанса за социјани напредак. У Црној Гори, на власти имамо интересну скупину људи различите политичке профилације, окупљену око, и у странци која се назива демократском, а наследник је диктаруре заведне 1944. године под именом КПЦГ, а касније и СКЦГ.

Црна Гора и након одржаних предсједничких избора, на којима је опозиција показала сву своју незрелост и нејединство, остаје као једини педаљ Европе на коме није уведена парламентарна демократија. Предсједничке изборе бих окарактерисао као укор апстинената опозиционим лидерима који и не заслужују да то буду.

У каквом је стању бјелопољска опозициона сцена?

-Бирач је једини суд на основу кога се може стећи мишљење о квалитету или неквалитету на политичкој сцени, али у уређеном и демократском друштву. То не важи за Црну Гору. Да бисмо дали суд о опозиционој сцени, неопходно је увођење парламетарне демократије, а затим и демократизација ње саме. У Црној Гори тај процес није спроведен ни 40 година након пада берлинског зида, као синонима за увођење парламентарне демократије у источноевропским државама.

Да не испадне да избјегавам одговор, отворено ћу рећи да је опозиција у Бијелом Пољу јалова, непредузимљива и политикантски букаџијска.

Шта очекујете од локалних избора?

-На предстојећим изборима сам очекивао да ће опозиционе партије представити прогресивни тим који ће овај град избавити из економског и популационог суноврата. Међутим, лични и партијски интерес владајућих и опозиционих странака је стављен изнад тога.

Уједињена Црна Гора, коју представљају одговорни људи, предложиће озбиљне кандидате за озбиљан локални парламент. Општински одбор УЦГ Бијело Поље чине социјално и професиолно остварени људи, доказани као угледни домаћини, добре комшије, експерти у својим занимањима, индивидуе окупљене око политичке идеје која представља путоказ ка некој бољој и праведнијој Црној Гори.

Многи опозициони бирачи у Бијелом Пољу виде баш Вас као идеалног кандидата за првог човјека града. Да ли бисте прихватили да будете кандидат уколико би комплетна опозиција стала иза Вас?

Ово питање ћу схватити као комплимент, али и као врсту провокације. Такав ће бити и одговор: Не бих прихватио кандидатуру ако би ме подржали као Младена Бојанића.