Трагом трача

Спор Београда и Приштине, пореметио сатове у Европи!

338

Многи грађани диљем Европе примијетили су посљедњих седмица да им сатови прикључени на електричну мрежу, попут сатова на микроталасној пећници или шпорету, касне пет до шест минута. Разлог кашњења помало је бизаран: спор између Србије и Косова.

Стога се огласила и Европска мрежа оператера преносних система за електричну енергију (ЕНТСО-Е) која обухвата 43 електроенергетска система из 36 земаља.

“ЕНТСО-Е позива Србију и Косово да хитно ријеше спор око њихове електричне мреже, што је утицало на ширу европску мрежу, проузрочивши константно кашњење неких дигиталних сатова”, наводи се у саопштењу под насловом “Непрекидно одступање фреквенције у континенталном европском електроенергетском систему поријеклом из Србије/Косова: Политичко рјешење је хитно потребно уз техничко”.

ЕНТСО-Е истиче да је континентална електроенергетска мрежа од средине јануара изгубила 113 гигаватсати енергије јер Косово троши више електричне енергије него што је генерише. Но, Србија, која је одговорна за балансирање косовске електричне мреже, пропустила је то учинити. “Енергетска девијација потиче из контролног подручја ‘Србија, Македонија, Црна Гора’, нарочито с Косова и из Србије. Одступања у напајању довела су до благог смањења просјека фреквенције струје која од средине јануара, умјесто стандардних 50 Хз, износи 49,996 Хз”, пише у саопштењу. Истиче се како то нема готово никаквог утицаја на функционисање електричних уређаја, осим кад је ријеч о сатовима.

– Овакве осцилације могу пореметити рад сатова. Многи међу њима немају свој интерни кварцни кристал који им даје такт, него такт преузимају из електроенергетске мреже. Та фреквенција износи 50 Хз, 50 осцилација у секунди. Након 50 осцилација показује се сљедећа секунда. Кад нема довољно струје, фреквенција пада на мање од 50 Хз па је зато за 50 осцилација потребно више времена. Због тога сатови касне – објаснила је Клара Камус, портпаролка ЕНТСО-Е-а.

“Будући да постоји и политичка димензија која утиче на функционисање електроенергетског система, ЕНТСО-Е позива европску и националне владе те носитеље политика да предузму брзу акцију. Оне морају ријешити политичку страну овог проблема”, истиче ЕНТСО-Е.