најновије истраживање

НАУЧНИЦИ: Хемотерапија доводи до ширења ћелија рака!

374

Иако се хемотерапија дуго користи за убијање ћелија рака и заустављање раста тумора, нова студија тврди управо супротно. Научници кажу да хемотерапија као лијек чини стање горим, јер може довести до ширења ћелија рака што узрокује напредније туморе

„Хемотерапија је само краткорочно решење, јер хемотерапијски љекови повећавају могућност мигрирања ћелија рака на друга мјеста у тијелу“, наводи тим научника са Медицинског колеџа „Алберт Ајнштајн“ Унверзитета Јешива из Њујорка који је спровео истраживање.

Истраживање спроведено на мишевима показало је да је број ћелија карцинома који круже у крвотоку повећан након хемотерапије.

Доктор Џорџ Караганис, главни аутор студије, изјавио је за британски Телеграф да резултати студије не значе да особе које болују од рака треба да избјегавају хемотерапију, већ да треба помније пратити кретање тумора.

Један од приступа предлаже укидање хемотерапије након уочавања повећања крвних маркера и хируршки захват, након чега би услиједила постоперативна хемотерапија у облику пулуле или интравенозног дрипа.

Ово је прва студија која је прецизирала начин ширења рака дојке, али није прва која је указала на то да хемотерапија може подстаћи секундарни рак (ознака за метастазирајућу фазу болести).

Иако је хемотерапија у теорији савршена за убијање малигних ћелија, најчешће је за то потребна доза која би убила пацијента.

Због тога лекари преписују мање дозе чиме постижу супротан ефект, јер то омогућује ћелијама рака да преживе и постану имуне на лијек и да се шире на друге органе.

Извор: Telegraph.co.uk