Шта је, у ствари, рекао генерал Кертис Скапароти, у америчком Сенату

НАТО ПОТВРДИО: Срби су наш највећи проблем!

3876
Кертис Скапароти, главнокомандујући НАТО снага у Европи

Скапароти је рекао да недостатак дипломатских активности доприноси ширењу руског утицаја на Балкану, а на питање која је земља највећи проблем, одговорио је – Србија. На поновни упит да ли је то Србија или Република Српска, рекао је Србија, као држава, али уопште српска популација на Балкану

На питање Танјуга упућено седишту НАТО у Бриселу да објасне став генерала Скапаротија који је, према писању неких медија, идентификовао Србију и српски народ на Балкану као „највећи проблем“, мајор америчке војске Хуан Мартинез каже да је команда оружаних снага САД за Европу у потпуности предана својим европским партнерима и НАТО савезницима и да је транспарента у свом раду.

Мартинез је Танјугу доставио цео транскрипт разговора који је генерал Кертис Скапароти имао са представницима Одбора за оружане снаге америчког Сената. У документу се наводи да је генерал Скапароти рекао да је забринут због будућег мешања Русије на Балкану.

„Они су укључени у готово све аспекте Европе, на један или други начин. Област за коју сам ја данас забринут јесте Балкан. То је подручје које смо кроз рад међународне заједнице и САД успели да одржимо стабилним. Радили смо на демократским владама и њиховом јачању. Али, Русија ради на Балкану, а сматрам да смо ми скинули фокус са тог региона“, поручио је Скапароти.

Скапароти је позвао на обнављање фокуса на Балкан, наставак реформи у области безбедности и подизање капацитета за ангажовање САД и међународне заједнице на Балкану.

„Да ли можете бити конкретнији и рећи нам нешто више о томе које су то земље на Балкану предмет ваше забринутости због руског мешања и утицаја?“, упитао је сенатор Том Котон.

„Мислим посебно на Србију. Ту постоји веза…“

„На Србију или Републику ..“, питао је сенатор Том Котон.

„На Србију“, одговорио је Скапароти. „Република Српска?“, поновио је Котон.

„Рекао бих да се ради о Србији као нацији, али и о српском народу на Балкану. Постоји очигледна историјска веза, осећање припадности. Између осталог и због тога постоји и боља могућност за руски утицај. Они то користе у смислу дезинформација, утицаја на народе као ефекат нарушавања, у неким случајевима, рецимо са Србијом, када је Косово у питању или са тројном влашћу у БиХ. Због тога сам забринут, и видео сам јачање тога током годину и по дана мог мандата“, закључио је генерал Кертис Скапароти.