ДУХОВНЕ ЛЕКЦИЈЕ ПРЕПОДОБНОГ ПИМЕНА ВЕЛИКОГ

Наше молитве анђео уписује различитим бојама!

1291

Бог прима наше молитве тако што их анђео уписује црним, црвеним и златним словима. Зашто их тако разврстава?

Преподобни Пимен Велики био је ранохришћански испосник и монах, који је оставио бројне поуке. Родом Мисирац; као дјечак посећивао је знамените духовнике, и од њих сабирао духовно знање као пчела мед са цвијећа. Овдје нам говори како Бог прима наше молитве, тако што их анђео записује, али различитим словима, што зависи од нас.

Дође једном отац Исак и нађе старца Пимена гдје ћути, дубоко се бијше занио у размишљање.

-Оче, кажи, молим те, гдје си си био сада умом својим – упита га отац Исак.

-Мој ум био је ондје гдје је плакала код Крста пречиста Богородица, а ја бих желио да тако плачем увијек.

-А шта си видио оче, молим те кажи ми?

-Видио сам како ко приноси молитву Богу и како Бог те молитве прима. Сви се људи мољаху Богу, а пред олтаром спазих анђела који у руци држаше књигу и молитве уписиваше. Ја се приближих њему и опазих гдје неке молитве црним, неке црвеним, а теке понеке златним словима уписиваше. Замолих га да ми објасни значај тога, на шта ми он рече:

„Који се само ријечима Богу моли, без осјећаја у срцу свом, њима се уписују молитве црним словима. Који молитве устима читају и срцем осјећају, њима се црвеним словима уписују молитве, а златним словима уписују се молитве пред Богом  само оних људи који су побожношћу обузети толико да нијесу кадри ријечима исказати оно што им срце осјећа према Богу и његовим угодницима.“