Племе Баџао

МОРСКИ НОМАДИ: Живе у плутајућим кућама, а за њих вријеме не постоји!

635

Племе Баџао претежно насељава предио Сулсуког мора недалеко од Филипина, односно воде око Сулавесија и Борнеа. Живе у својим издуженим чамцима, које називају „лепа лепа“, као и у плутајућим кућама од трске усред океана, па не чуди што их називају и морским номадима

Легенда каже да је овај народ некада живио у богатом краљевству. Када је, током једне олује, на мору нестала краљева кћи, сви су кренули да је траже. Пошто је нису нашли, завјетовали су се да се никада неће вратити на копно.

Иако припадници племена Баџао већину времена проводе на води, ипак и на копно повремено морају да оду – да би поправили и изградили нове бродове или продали уловљену рибу.

Изврсни су риболовци, а могу да зароне на дах и до 30 метара, да би из мора извукли какав сласни деликатес као што је морски краставац.

Нису класично образовани, не знају да читају и пишу, али океан познају као сопствени длан.

Претпоставља се да је то један од разлога због кога су преживјели велики цунами у Индијском океану 2004. године – без иједне жртве.

Племе Баџао не припада ни једној држави, немају своју валуту и не вјерују у рачунање времена. За њих године немају значај, важно је живјети у садашњости.

Ипак, није им лако. Живот на мору је суров.

Неке статистике показују да племе Баџао полако изумире, па се претпоставља да би последњи припадници овог племена ускоро могли да одустану од номадског живота на води.

Извор: пункуфер.хр