истраживачи са калифорнијског Униврзитета Беркли осмислили контрацепцију за мушкарце засновану на хемијским једињењима

Молекуларни кондоми – нова генерација мушке контрацепције!

239

Мушка контрацепција се није мијењала децнијама – постоје кондоми и васектомија. Наука је, међутим, и на том пољу напредовала, па су истраживачи са калифорнијског Униврзитета Беркли осмислили контрацепцију за мушкарце засновану на хемијским једињењима

Прошле године је откривено да је мушка контрацепција примијењена ињекцијом готово једнако ефикасна као и женска. Испитаници су, међутим, имали одређене нуспојаве, као што су појава акни и пробавних сметњи, па и нагле промјене расположења, иначе уобичајене нуспојаве женске контрацепције.

Ново истраживање из Калифорније, објављено у магазину Proceedings of the National Academy of Sciences, показало је да двије хемикалије које се користе у народној медицини могу да помогну у блокирању оплођења јајних ћелија, што може бити ефикасна алтернатива контрацепцији базираној на хормоналним промјенама.

Калцијум који се налази у мушкој сперми одговоран је за активацију хормона прогестерона. Истраживаче је занимало да ли може да се спријечити активацију калцијума, па су се усмјерили на природне молекуле сличне стероидима, укључујући и пристимерин (који се налази у биљкама) и лупеол (хемијско једињење које налазимо у биљкама и воћу као што је манго).

Након тестирања, закључили су да оба једињења утичу на број активних сперматозда и да „пристимерин и лупеол могу да дјелују контрацепцијски спречавањем хиперактивације сперме, чиме се спречава оплодња“.

Та хемијска једињења би могла да се користе као унисекс контрацепција, која би функционисала слично контрацепцији у хитним случајевима, с том разликом што може да се узме прије или после односа. Контрацепција би могла да се примјењује на сличан начин као фластер или вагинални прстен.

„Будући да мала концентрација ова два хемијска једињења ефикасно блокира оплођење, ова врста контрацепције би могла да постане нова генерација контрацепције коју смо назвали „молекуларни кондоми“.

Ако је већ могуће користити мале количине хемијских једињења добијених од биљака, која су потпуно безбједна и без хормона, да бисмо спријечили нежељену трудноћу, то је много боља опција од контрацепције коју данас користимо“, закључује Полина Лишко, доцент молекуларне и ћелијске биологије.