ПАРЛАМЕНТ СЕДМИЦЕ (3)

МЛАДИ У ПОЛИТИЦИ: Дошло је вријеме за смјену генерација!

772

 Пише: Даница Кораћ

 Тридесет година владавине истих људи како у власти тако и у опозицији, намеће питање – да ли је, коначно, дошло вријеме за смјену генерација и да ли је исправно политичку сцену препустити младим политичарима. 

Бирачи су неодлучни јер су их већ једном превеслали ,,млади, лијепи и паметни“, а са друге стране јасно је да младост сама по себи није довољна за велике промјене. Међутим, неповјерење постоји и према старијим опозиционарима јер ,,да су били способни до сад би срушили власт“.

О смјени генерација, као и о заступљености младих политичара и њиховом утицају у партијама и доприносу на политичкој сцени Црне Горе, говоре млади опозиционари.

Саво Шофранац, шеф комисије за правна и административна питања ДЕМОС:

-Смјена генерација природна је и нормална појава, па и у политичким структурама. Међутим, нисам поборник идеје да нечија младост сама по себи значи неки посебан квалитет. Мислим да је вриједност младих људи у томе што би они по природи ствари требало да посједују енергију и жељу за промјенама, као и амбицију да својим дјеловањем унесу одређену динамику и нове идеје које су неопходне свакој организацији.

С друге стране, свједоци смо да смо да је у Црној Гори крајем прошлог вијека на власт дошла једна гарнитура „младих и лијепих“ политичара, која је у међувремену зашла у озбиљне године и за то вријеме уништила све позитивне друштвене вриједности, а криминалом стекла енормно богатство. Дакле, мишљења сам да политичари који пледирају да обављају јавне функције, без обзира на године, морају прије свега бити кредибилне и стабилне личности, остварени на личном и професионалном плану, са резултатима који ће јавности и потенцијалним гласачима бити транспарентно представљени.

Сматрам да се у овом погледу требамо угледати на државе са стабилним демократским системима у којима се на јавне функције углавном долази на основу постигнутих резултата и након успјешне каријере у бизнису, војсци, државној служби, универзитету, судству, адвокатури или некој другој области.

Иван Копитовић, представник Мреже младих ПзП-а:

-Ми, млади људи, са малим искуством у једној озбиљној ствари каква је политика, не можемо да се изборимо са режимом уколико уз нас не буду старији и искуснији. Свакако да сам увијек за освјежавање политичке сцене са младим и новим лицима али, као што рекох, без добрих и искусних ментора нема ни резултата.

У последње вријеме је примјетно да политичке странке дају више простора млађим људима, а ПзП је одувијек био синоним и магнет за младе људе које уважава први човјек ПЗП-а и члан Предсједништва ДФ-а, Небојша Медојевић.

Предсједник младих ПЗП-а по Статуту постаје члан Предсједништва ПЗП-а што довољно говори о озбиљности те функције, њене јачине и снаге. Млади човјек, индивидуално, не може сам промјенити било шта, али уколико покаже храброст, одлучност и искрену борбу за промјену овог трулог система старији функционери ће му у ДФ-у сигурно дати вјетар у леђа да заједничку идеју спроведемо у дјело и доведемо је до крајњег циља.

Немања Вуковић, потпредсједник Демократа – Никшић:

-Вријеме да се повуку политичари који су у Скупштини једнако дуго колико и скупштински инвентар је одавно дошло. Вријеме је дошло, али они не одлазе.

Посланици који су у парламенту 15, 20 и 30 година треба да слиједе примјер Невена Гошовића и Велизара Калуђеровића, који су у скупштинским клупама били много мање од већине посланика из садашњег сазива, а који су мјеста уступили младим људима и тиме обезбиједили смјену генерација на политичкој сцени Црне Горе.

На црногорској политичкој сцени млади људи су почели да добијају простор тек појавом Демократа, до тада су били у сјенци старих политичких „виртуоза“.

Код нас у Демократској Црној Гори младим људима је дата шанса да дјелују на политичкој сцени, такође, код нас су млади људи на мјестима одлучивања, имамо најмлађи посланички клуб у Црној Гори, најмлађег предсједника, дали смо најмлађег градоначелника…

Направили смо идеалан спој младости и искуства, у којем младост руководи и вуче, а искуство усмјерава и помаже. То је формула која даје резултат.

Богдан Божовић, предсједник Асоцијације младих СНП-а:

-Што се тиче СНП-а, сматрам да нашим старијим колегама треба одати посебно признање. Борити се готово двије деценије са оваквим ауторитарним режимом, који у својим рукама има све полуге моћи и које обилато користи како би остао на власти, није ни мало лако и једноставно. Остати вјеран идеји коју је заступала и даље заступа СНП, у атмосфери притисака и прогона, заиста заслужује поштовање.

Присуство младих људи у СНП-у има задовољавајући тренд, а сматрам да ће у наредном периоду тога бити још више. Младим људима треба дати шансу, јер они доносе нове идеје, снагу и енергију што уз савјете и искуство старијих колега, по мом мишљењу, представља добитну комбинацију и пут којим треба ићи.

(наставиће се)