апел за одбрану косова и метохије

Мандић и Кнежевић неће против Вучића!

2806

Предсједник Политичког савјета Нове српске демократије и посланик Демократског фронта Будимир Алексић први је потписник “Апела за одбрану Косова и Метохије”, сазнаје Побједа.

За разлику од Алексића, његов страначки шеф Андрија Мандић, као и предсједник Демократске народне партије Милан Кнежевић, нијесу потписали документ, који суштински оптужује српског предсједника Александра Вучића за издају Косова.

Осим Алексића, од личности блиских Демократском фронту апел је потписао и Владимир Божовић, предсједник Матице српске у Црној Гори, Новица Ђурић, предсједник Удружења новинара Црне Горе, као и власник портала ИН4С Гојко Раичевић. Алексић, Божовић, Ђурић и Раичевић се налазе на списку оснивача Српске куће, институције српског народа чије оснивање је стопроцентно финансирала Влада Србије у износу од 3,3 милиона еура.

,,Апел за одбрану Косова и Метохије” настао је у Београду, у сарадњи Политичког савјета Демократске странке Србије са, нестраначким, јавним личностима и неколико архијереја СПЦ. У том апелу се потенцира да је ,,процес сецесије јужне српске покрајине добио забрињавајући замах, те напомиње да конфликт треба замрзнути“.

„Садашње међународне околности су такве да до праведног рјешења није могуће доћи. Замрзнути конфликт (попут конфликта на Кипру и другдје) једина је разумна одлука. Будући нараштаји неће бити најсрећнији ако им у насљеђе ово питање оставимо неријешено, али ће бити најнесрећнији ако и себе и њих заувијек осрамотимо, одричући се Косова и Метохије, своје части и свог Јерусалима. То никад није учинио ни један народ. Пристајући на такав преседан, Србија би смртно ранила себе и ударила срамни жиг на лице Срба, свих и свуда“,  наводи се, између осталог, у апелу из Београда.

Документ је, како извјештавају београдски медији, до сада потписало 178 српских интелектуалаца, а међу потписницима су, осим Амфилохија и Алексића, и епископ Јоаникије, као и бивши министар културе у Влади Црне Горе Будимир Дубак. Апел су потписали и српски академик Матија Бећковић, као и глумац Петар Божовић.

Документ о коме се воде полемике у српској и регионалној јавности потписали су и редитељ Предраг Антонијевић, академик Алекса Буха, епископ кумановски Јоаким, епископ славонски Јован, епископ шабачки Лаврентије, епископ западноамерички Максим, епископ новограчаничко-средњезападноамерички Лонгин као и Драган Маршићанин, бивши предсједник Народне скупштине Републике Србије.