Зашто је повучено особље србијанске Амбасаде из Македоније?

УОЧИ СКУПШТИНЕ УНЕСКО: Македонија поново „смјешта“ Србији!

620

Предсједник Србије Александар Вучић изјавио је данас да су српски надлежни органи установили и доказали да је против Србије извршено обавештајно дјеловање, и да је због тога повучено особље србијанске амбасаде из Македоније.

– Наши надлежни органи су установили и пружили нам доказе и сазнања о веома офанзивном деловању против органа и инстуција Србије – рекао је Александар Вучић.

Он није хтио да износи детаље, али је истакао да Србија жели да има добре односе са Македонијом, али и да мора да се припреми и прилагоди новим околностима.

– Има мешања неких других сила. Наше је да умемо да одговоримо и да умемо да заштитимо наше деловање од утицаја спољних фактора – казао је Вучић.

Поједини медији јавили су да је особље амбасаде Србије повучено због евентуалног будућег гласања Македоније о чланству Косова у Унеску.

Македонски премијер Зоран Заев изјавио је прије неколико мјесеци да ће Скопље бити неутрално приликом гласања о пријему Косова у Унеско. Од тога, изгледа, неће бити ништа – процурила је информација да ће Македонија чак бити предлагач за уврштавање у дневни ред Скупштине Унеска расправе о пријему Косова. Томе у прилог иде и данашње саопштење Владе Македоније у коме се каже да ће у односу на гласање за чланство Косова у Унеско имати у виду позицију већине земаља чланица ЕУ.

Македонска влада је још 2008., међу првима, донијела одлуку да та бивша југословенска република подржи самосталност Косова, чиме је потврдила ранију одлуку македонског парламента.