љековита својства ананаса

Магична воћка која лијечи и уљепшава

678

Иако се некада сматрало да ананас потиче из јужне Америке, ова воћка заправо је поријеклом са Кариба, а у Африку и Америку донијели су је морепловци. Постоји и теорија да ананас потиче из Парагваја и са југа Бразила.

Поред бројних дијета које се базирају управо на уношењу ананаса уз сваки оброк, ову воћку треба јести и због њеног љековитог дејства. Ананас поред убрзавања метаболизма и чињенице да вам помаже да се ослободите за кратко вријеме вишка килограма садржи моћан антиканцерогени састојак, показала су скорија истраживања. Ипак, како би ова воћка ушла у широку примјену против ове опаке болести потребно је још истраживања.

Ананас, као један од састојака у исхрани, веома је битан за спречавање појаве упале мишића. Ананас представља превенцију упали мишића захваљујући ензиму под називом бромелин. Због присуства овог ензима у ананасу, ананас се убраја у ред намирница које се посебно препоручују за конзумирање после тренинга односно после физичке активности, када је тијело подложно могућој упали мишића, узрокованој прекомјерним напором.

Такође, управо овај поменути ензим који је садржан у ананасу дјелује на метаболизам тако што поспјешује сагоријевање масти у организму и због тога се још једном ова намирница препоручује у исхрани, овог пута са циљем, ако желите да се ослободите вишка килограма. На губитак и смањење килограма, истовремено утичу и воћне киселине и присуство витамина Ц у ананасу који такође узрокују топљење масти.

У ананасу је садржан и витамин Б, који побољшава нормалан рад и функцију нервног система и доприноси бољем и здравијем изгледу коже, косе и ноктију.
Одређени састојци из ананаса као што је манган, спречавају настајање остеопорозе.

Ананас такође снижава крвни притисак, нормализује пробаву и спречава појаву ријетке столице или је уклања.

Бројни љекари конзумирање ове магичне воћке препоручују код бржег зарастања рана, односно код бројних повреда, болова у мишићма и код уганућа. Ананас је добар за људски организам јер потпомаже одржавању чврстине костију, али веровали или не ублажава боре на лицу и подстиче регенерацију коже.

Ананас треба јести ако имате упалу плућа, али се саветује и код гребања у грлу и код анорексије.

Ананас је најбоље конзумирати у свјежој и термички необрађеној варијанти припреме, јер се сваком термичком обрадом, залеђавањем, кувањем, па чак и конзервирањем губе његова природна својства и умањује се његово дејство које смо набројали.

Најпоузданији метод да изаберете зрео ананас је да једном руком придржите ананас, а другом њежно повучете један од централних листова. Уколико га лако ишчупате, то је сигуран знак да је ананас зрео.

Ако вам није пријатно да ово урадите на сред маркета или пијаце, ево и другог начина, мада не толико поузданог као први.

Добро осмотрите ананас на који сте се намерачили. Зрео ананас ћете препознати по јаркој боји плода и тамно зеленим листовима. Ако су листови браонкасти, а плод флекав или мутан, боље изаберите неки други.

Ако је одабрани ананас прошао ову визуелну контролу, пређите на следећи ниво – узмите га у руке и пажљиво га опипајте. Требало би да буде дебељушкаст и некако „тежак за своју величину“. Површина мора дјеловати мекана, али никако не смије да се улубљује под прстима.

И на крају, помиришите га с доње стране, тамо гдје су петељке. Требало би да мирише пријатно и слаткасто и – на ананас.

Извор: КоДрен