ФБ ориђинали: Марија Раосављевић

Лутке са душом!

2024

Карл Сејган је једном рекао да ће нас машта често одвести у свјетове који никада нису постојали, а Марија је нама из маште преселила читав један свијет луткица направљених од шишарки у које је она уткала своју душу

Пише: Даница Кораћ

Марија Раосављевић, рођена у Бијелом Пољу 1980. године, завршила је студије у Београду и има звање правника, а затим и инструменталисте и теоретичара музичке умјетности. Радила је као педагог, а сад је креатор ,,Ноленс Воленс“ дружине. За себе каже да је заљубљеник у умјетност и природу, а своју креативност испољава у свим областима живота.

Многи сматрају да право као дисциплина не оставља много простора за креативност али Марија демантује то: ,,Све што радите може бити креативно. Креативност вам неће допустити да посао постане досадан и пређе у рутину“. Нашалила се да као креативан правник можете смислити како да ,,зезнете“ тржишну инспекцију, али је ипак признала да умјетници не играју по правилима.

Иако је имала дивно дјетињство, много лијепих тренутака у животу и окружена је људима које воли и који је воле, за Марију је сваки дан драгоцјен и свакодневно призива срећу. Испричала нам је да јој је тешко да издвоји период кад је била најсрећнија у животу али  ипак је одлучила да то буде онај кад је осјетила моћ праштања.

Праштањем другима скидамо велико бреме са себе али праштањем себи ослобађамо се и будимо. ,,Покајање није плакање над сопственим гријесима већ буђење. Пронађеш ли себе, пронаћи ћеш и Бога у себи“, рекла је Марија. „Љубав ме чини Богом, а тебе Боже човјеком“ (Владика Николај Велимировић) , омиљени је цитат ове дјевојке умјетничке душе.

Марија је, због здравља, проводила пуно времена у природи, а после сваке шетње, њена кућа је била богатија за по неки ,,сувенир“. Пажњу су јој посебно привукле разне шишарке које је виђала у шуми па је почела да их сакупља. Но, ,,креативни геније“ у њој никад не мирује па је почела да их надограђује.

Шишарке су се претвориле у ,,Ноленс Воленс“ лутке које, данас, људи обожавају. ,,Ноленс Воленс“ на латинском значи ,,Хтио – не хтио“, тј. када се нешто мора учинити без обзира на лично расположење, објаснила нам је Марија. Хтјела – не хтјела, она је створила права умјетничка дјела од ,,обичних“ шишарки.

Прву луткицу направила је у новембру 2015. године али, иако симпатична, била је недовршена у односу на садашње. Кад је направила другу објавила их је на свом Фејсбук профилу и изазвала праву буру позитивних реакција. Захваљујући помоћи и савјетима својих пријатеља сликара (Луке, Сандре, Милана), Марија је усмјерила своју креативност на прави начин и схватила да све то што ради има смисла.

,,Ноленс Воленс“ колекција за сад броји око 200 луткица, а Марија објашњава да јој највише времена одузима дизајнирање јер не користи калупе и свака лутка је уникат. Каже да је најтеже радити персонализоване лутке али се оне највише и траже. Не веже се за њих јер зна да ће некоме донијети радост.

Инспирацију за свој рад црпи свуда око себе, а с обзиром да је велики љубитељ читања књига и стрипова, то јој додатно распирује креативност. Њене лутке су ,,само“ производ њене маште, а пут до купаца су нашле врло брзо и то преко друштвених мрежа и пар малопродајних објеката. Марија има жељу да јој посао са луткама буде примаран јер ужива док их прави.

Осим ,,Ноленсића“, Марија прави разне фигуре, статуе, осликава керамику, а дизајнирала је и накит. Сваког дана слуша бар по три сата музику, јер како каже, она је један од доказа да Бог постоји. Воли да медитира, испија кафе са пријатељима, плеше, слика, а посебно воли фотографију.

Слободно вријеме проводи у природи без које не може да замисли живот и каже да јој тешко пада што људи све више урушавају и бетонирају зелене површине. Сања да једног дана живи у кућици поред ријеке или извора, а ми не сумњамо да ће ова посебна дјевојка то и остварити.