данас је свјетски дан лубенице

Лубеница – освјежава и лијечи!

502

Данас је Свјетски дан лубенице, а поред тога што дјелује освјежавајуће, она има и многа љековита својства. Због велике количине воде јако је добра за хидратацију тијела током љетних мјесеци. Она је велики извор витамина А и Ц, а и минерала као што су калијум и магнезијум

Лубеница је поријеклом из Африке, а прво су култивисане у Египту, гдје су свједочанства о њиховој баштини забиљежена у хијероглифима на зидовима. Ово воће је било толико цијењено да је чак стављано у гробнице многих египатских краљева.

Лубеница садржи највише воде. Садржај угљених хидрата је такође знатан (до 10 %), док бјеланчевина (0.7 %), масти (0.15 %) и дијетних влакана (0.4 %) има мало. Од витамина присутни су Б група, витамин Ц, ПП и каротени.

Најзаступљенији минерали су калијум, калцијум, магнезијум, фосфор, гвожђе и цинк. Енергетска вриједност лубеница је мала, 100г даје свега 30 кцал. И ако има мало калорија њу дијабетичари треба да користе опрезно, јер има висок гликемијски индекс. То значи да шећер брзо доспијева у крв. Здравим људима то дјелује окрепљуће, али дијабетичарима доводи до повећања шећера у крви.

Камен у бубрезима и жучи

Лубеница је најпознатија по благотворном дјеловању на бубреге. Висок садржај калијума јој даје диуретичко дејство. Она тиме повећава излучивање течности и испира бубреге. Подстиче избацивање пијеска, муља и камена из бубрега и жучи.

Катаракта и рак

Лубеница садржи знатну количину глутатиона. То је антиоксиданс који штити ћелије ока. Веома је низак код свих типова катаракте. Сматра се да низак ниво глуатиона мозе допринијети настанку катаракте. Глутатион се може надокнадити конзумирањем лубенице. Иначе овај важни антиоксиданс дјелује првентивно на настанак неких облика рака. То значајно дејство повећава познати ликопин.

Сматрало се да је главни извор ликопина парадајз, међутим устновљено је да га има у знатној количини и у лубеници. Ликопин је два пута моћнији од бета каротена. Ови састојци (антиоксиданси) штите од рака на тај начин што спречавју дјеловање оксиданаса на ћелије, који на њима доводе до појаве опасних мутација из којих може да настане туморска ћелија. Конзумирањем лубенице знатно се смањује ризик од настанка карцинома, посебно плућа, панкреаса и грлића материце.

Срце и крвни судови

Бројни саастојци лубенице, прије свега ликопен, витамин Ц и бета кротени су моћни заштитници срца и крвних судова. Они спречавају оксидацију штетног холестерола (ЛДЛ), тако да се смањује његово таложење на зидове крвних судова и настанак опасног плака. Тиме се уклања могућнст настанка инфаркта и шлога који су водећи узрок смртности. Лубеница смањује напетост крвних судова и снижва вискок крвни притисак. На снижен нема такво дејсто тј. не доводи до његовог додатног снижења.

Артритис и астма

Лубеница смањује запаљење код артритиса (запаљење зглобова). Ублажава тегобе код реуматских и дегенеративних болести. Тај њен антизапаљењси ефекат је веома значајан и код астме. Ова, све чешћа болест савременог друштва, у основи има алергију која је један вид запаљења. Лубеница својим антизапаљењским ефектом проређује и ублажава астматични напад.

Либидо и плодност

Интересантан састојак лубенице је аминокиселина цитрулин. Она у организму метаболичким реакцијама преко аргинина и азотне киселине‚ доводи до опуштања крвних судова, дјелујући слично вијагри, те може утицати повољно на импотенцију. Најмања количина овог слатког плода, која би имала утицаја на циркулацију крви и поспјешила ерекцију је шест кришки. Састојци лубенице спречавају оштећење сперматозоида које води неплодности и оштећењу плода. Нормалном развоју плода утиче и својим великим саржајем фолне киселине. Овај витамин Б групе утиче на нормалан развој нервних ћелија плода.

Лубеница дјелује љековито код запаљења дебелог цријева (колитис). У ту сврху руска народна медицина препоручује чај од сувих кора лубенице. Ово укусно поврће, које ми користимо као воће се користи и у дијетама за мршављење. Два пута недељно или једном у десет дана једе се само лубеница. Ко осјећа глад уз њу може да једе црни хљеб. Тиме се остварује чишћење организма и потпомаже мршављење. Списак љековитих својстава лубенице је дугачак и зато је треба јести што чешће.