црквени календар

Како су лечили свети врачи Дамјан и Козма?

2585

„Ми само полажемо руке на вас, и ништа не можемо учинити својом силом, него све врши свемогућа сила јединог истинитог Бога и Господа Исуса Христа; ако поверујете у Њега несумњалачки, одмах ћете оздравити“

Били су лекари и како хришћани вjeрују чудотворци. Ова двојица светитеља су били рођена браћа, родом из Рима, као дјеца су крштени и у хришћанском духу васпитани.  Изучивши лекарску уметност, ова браћа исцељиваху сваку болест, јер им у свему помагаше благодат самога Бога.  Но добри исцелитељи ни од кога не узимаху награду за исцељења, због чега и бише прозвани: бесплатни лекари.

Само једну најскупоценију награду они захтеваху од исцељиваних: веру у Христа. И стварно, не само у самом Риму, него и у околним градовима и селима, које они пролажаху и болесне исцељиваху, многе обраћаху ка Христу.

А када исцељиваху болне, они им говораху овако: „Ми само полажемо руке на вас, и ништа не можемо учинити својом силом, него све врши свемогућа сила јединог истинитог Бога и Господа Исуса Христа; ако поверујете у Њега несумњалачки, одмах ћете оздравити“.  И болесници, верујући, добијаху оздрављење. На тај начин свакодневно многи, одвраћајући се од идолопоклоничког безбожја, приступаху Христу.

У то време у Риму цароваше Карин. Он послуша клеветнике, и одмах посла војнике у то село да ухвате Козму и Дамјана и да их доведу к њему на суд. Они тамо рекоше: „Ми не заведосмо ни једног човека; ми не знамо никакву чаробњачку вештину, нити икоме учинисмо какво зло, него лечимо болести силом Спаситеља нашег Исуса Христа, као што Он заповеди говорећи: Болесне исцељујте, губаве чистите (Мт. 10, 8). А ми то чинимо бесплатно, пошто Спаситељ тако завешта рекавши: Забадава сте добили, забадава и дајите (Мт. 10, 8).“

Цар их је ослободио, но позавидео им је на слави неки лекар, негдашњи учитељ њихов, и под изговором да беру лековите траве, извео их у планину и побио камењем. Ови светитељи су убијени 284. године.