МИСТЕРИЈА КОШНИЦЕ

Љубав код пчела

1391

У пчелињем гнијезду постоји веома посебан и изванредан живот. Како то можемо објаснити? Видите, то се не може потпуно објаснити без способности духовне перцепције. Да је живот гнијезда веома мудро организован, нико ко га је икада посматраоне може порећи. Пчела живи у атмосфери потпуно прожетој љубављу

Припремила: Данина Николић

Природно, нико не може рећи да пчеле имају исту врсту интелигенције коју има човјек, пошто ми имамо инструмент мозга, док пчеле немају ничег таквог; према томе универзална свјетска мудрост не може бити увучена у њихова тијела на исти начин.

Али, утицаји који долазе из цијелог околног универзума, чине, ништа мањи, рад изузетне снаге у пчелињем гнијезду. Заиста, једино се може доћи до правог разумијевања о томе што је заправо живот пчела, када се узме у обзир да цијело окружење Земље има веома велики утицај на живот колоније. Овај живот унутар гнијезда почива на чињеници да пчеле, у много већој мјери него мрави и осе, раде тако потпуно заједнички, тако уређујући своје активности да је све у хармонији.

Ако би неко разумио како је до тога дошло, морао би рећи: све што друга створења изражавају кроз полни живот, у случају пчела, потиснуто је, веома значајно потиснуто; избачено у позадину. Јер, видите, у случају пчела, репродукција је ограничена на сасвим мало ријетких женских индивидуалности (матица) на сасвим мало изабраних индивидуалности, јер је у другима полни живот више или мање потиснут.

Али, љубав је оно што је присутно у полном животу, а љубав спада у област душе; надаље, кроз чињеницу да одређени тјелесни органи раде под утицајем душевних снага, ти органи постају способни открити, изразити љубав. Према томе, пошто је све ово у природи пчела потиснуто у позадину, и резервисано само за матицу, сав остали полни живот колоније трансформисан је у оне активности које пчеле развијају унутар себе.

То је био разлог да је у старим временима, мудар човјек који је имао знање о свему овом сасвим различито од знања данашњег човјека, да је тај мудар човјек повезао сва чудесна збивања унутар гнијезда са животом љубави, са дијелом живота који су повезали са планетом Венером.

Ако описујемо осе и мраве, можемо рећи да су они створења која се, у одређеном смислу, повлаче од утицаја Венере, док се пчеле у потпуности предају Венери, ширећи живот љубави кроз цијело гнијездо. Овај живот би био испуњен мудрошћу; можете добро замислити колико би мудар морао бити!

Већ сам вам рекао различите ствари о репродуктивном процесу и несвјесној мудрости коју он садржи. Ову несвјесну мудрост пчеле шире у њиховој вањској активности. Што ми проживљавамо једино када љубав расте у нашим срцима, то се налази, такорећи, у цијелој кошници као супстанца. Цијело гнијездо је у стварности прожето с љубављу. Поједина пчела се на свакакве начине одриче љубави, и тако развија љубав кроз цијелу кошницу. Почињемо разумијевати живот пчела када знамо да пчела живи у атмосфери потпуно прожетој љубављу.

У другу руку пчела је прилично посебно фаворизирана чињеницом да се, на свој начин, храни управо оним дијеловима биљака који су такође у цијелости прожети љубављу. Пчеле сишу своју храну, коју онда претварају у мед, искључиво од оних дијелова биљака који су усмјерени на љубав; оне носе, тако рецимо, љубавни живот цвијећа у кошницу.

Стога треба казати да живот пчела треба проучавати користећи душу.

То је много мање неопходно када проучавамо мраве или осе јер можемо видјети да тамо, иако су се до одређене мјере повукли, још увијек се предају полним животу. С изузетком матице, пчеле су заправо бића која, како би то волио рећи, говоре себи “Одрећи ћемо се полног живота да би постали носиоци љубави.” Према томе, оне су оно што живи у цвијећу могле донијети у кошницу; и када ово стварно почнете исправно промишљати, досегнути ћете цијелу мистерију кошнице.

Живот ове бујајуће, пупајуће љубави која је у цвијећу и тамо је такођер унутар меда. Можете такође проучавати што мед ради, када га сами једете. Што мед ради? Када се једе мед, он унапрјеђује праву везу у човјеку између ваздушних и водених елемената. Ништа није боље за човјека од тога да дода праву мјеру меда у своју прехрану. Јер на предиван начин пчеле брину да човјек учи радити са својом душом на органима свога тијела. У меду пчела враћа натраг човјеку оно што треба да унаприједи активност душевних сила унутар свог тијела. Према томе, када човјек додаје нешто меда у своју прехрану, он тако жели припремити своју душу да може исправно радити унутар његовог тијела — дисати исправно.

Пчеларство је нешто што дакле умногоме помаже напредак наше цивилизације, јер чини човјека јачим.

Видите, када схватимо да пчеле примају веома много утицаја од звјезданих свјетова, видимо и како могу дати човјеку оно што је погодно за њега. Све што живи, када је исправно удружено, исправно ради заједно. Када стојимо испред кошнице требамо сасвим узвишено себи рећи: “Помоћу кошнице цијели космос улази у човјека и чини га јаким и способним.”

(Рудолф Штајнер, швајцарски филозоф с почетка 20. вијека)

http://www.val-znanje.com/index.php/tekstovi/metafizika/1128-rudolf-steiner-9-predavanja-o-pcelama#content