еволуција најбољег женског савезника

Љекари су у прошлости препоручивали вибраторе за лијечење женске хистерије!

431

Многи викторијански љекари редовно су пружали услуге „масаже карлице“, као што су чинили и њихови претходници. Али то им је био заморан, досадан и физички захтјеван посао па је један од њих патентирао чудотворну направу која ће временом постати један од највјернијих савезника жене

У викторијанско доба љекари су се често сусретали са пацијенткињама обољелим од хистерије. Симптоми су укључивали анксиозност, нервозу и надутост. То стање, које доктори већ дуго не сматрају здравственом тегобом, повезивало се са материцом. А решење је било „масажа карлице“ , како би се изазвао „хистерични пароксизам, тј. оргазам, који је наводно требало да у потпуности поврати женино здравље.

Многи викторијански љекари редовно су пружали услуге „масаже карлице“, као што су чинили и њихови претходници. Али то им је био заморан, досадан и физички захтјеван посао, пише у модерним медицинским часописима.

Доктор Мортимер Гранвил је крајем 19. вијека направио први вибратор , који је љекарима штедио вријеме и муке са пацијенткињама. Гранвил је патентирао електромеханички уређај који је најприје коришћен искуључиво у медицинске сврхе, па је због огромног генератора био трајна инсталација у амбулантама, а одједном постао хит међу женама тога времена.

Наравно, уређај је постајао све популарнији, па су жене почеле тражити личне уређаје које би могле користити и у кућној употреби. Није много времена прошло прије него што је уређај из љекарске ординације искорачио у свијет љепоте и ужитка. Ускоро су се појавили огласи који су омогућавали женама да уживају у масажи код куће. Један је тако тврдио сљедеће:

„Окрепљује живце и читав организам, добро дјелује на тен и лобању али и умањује болове. Стимулише циркулацију (природним путем, без љекова). Ваш доктор га препоручује. Непроцјењиво дјелује после купања или вјежбања“ . Чудотворни уређај, зар не?!

У масажи су коришћени многи инструменти: плоче разних облика, лоптице и дискови, ваљци са ротирајућим цилиндрима и ротирајући чекићи, као и центрифугални вибратори.

Вибратори су рекламирани као помагала за очување здравља, која се могу користити у интимности свог дома. Уз њих је долазила и спецификација у којој доктори тврде да се њима може лијечити више од 200 болести и симптома, укључујући и глувоћу, парализу, несаницу и слично, пише Mashable.

Извор: Дневно