шведска гранчица

Лијек над љековима

1105

Због своје високе ефикасности, овај еликсир је познат у свијету као универзални лијек који би требало да посједује свако домаћинство. Сличан по дејству и рецептури је и ,,ришки балзам“, као и ,,первиво“

Пише: Вера Хорват

Оригинални рукопис рецептуре ,,шведске гранчице“ стар је око хиљаду година, а потиче из старог сјеверноњемачког манастира. Његов препис је нађен стољећима касније у заоставштини чувеног шведског љекара, др Самета, чија је породица била изузетно дуговјечна: неки њени чланови живјели су по 130 година, а др Самет је изгубио живот у 104. години, падом са коња.

Овај еликсир има низ својих варијанти, под различитим називима у различитим дјеловима Европе, али оригинални рецепт за његово справљање предвиђа 24 љековите биљке које се наливају 40-процентним алкохолом. Оригинална ,,шведска гранчица“ има сасвим тамну, готово мрку боју, карактеристичан мирис и нагорак укус.

У њен састав улазе драгоцјени горки састојци, екстраховани из љековитог биља, који благотворно дјелују на функцију желуца и микрофлору цријевног тракта, подстичући усвајање витамина, минерала и других неопходних састојака из хране.

Побољшавајући функцију бубрега и јетре, неутрализује токсичне материје, нормализује садржај холестерола и потпомаже извођење радионуклеида из организма. Природне тонизирајуће материје из еликсира повољно дјелују на централни нервни систем, доприносе нормализацији имунолошког и ендокриног система и, што је посебно значајно у наше вријеме, стабилизују организам код стреса и неправилне исхране.

У случајевима импотенције или само смањења потенције, препоручује се лијечење овим еликсиром у трајању до три мјесеца. Он се одлично показао и у профилакси неких професионалних обољења, као што су она која су везана за хемијску индустију и рентгенско зрачење.

Шведска гранчица је незамјењива у постоперативном периоду, у реконвалесценцији и рехабилитацији после инфективних обољења, а савјетује се и као допунска терапија у случајевима поремећеног метаболизма и артеросклерозе, болести јетре, бубрега, желуца, панкреаса и цријевног тракта.

За брзо тријежњење готово да нема ефикаснијег средства него што је ,,гранчица“; она брзо изводи отрове из организма, кријепи нерве, смањује дрхтање руку и ногу и обезбјеђује миран сан.

Употреба овог еликсира за лијечење унутрашњих тегоба је обично 1-2 чајне кашичице на 50 до 100 мл воде или чаја, и то 2 до 3 пута на дан.

У локалној употреби, ,,гранчица“ је изванредна за лијечење рана, промрзлина, кожних инфекција и уједа инсеката. Олакшава реуматске болове, а масажа слепоочница отклања умор и главобољу. Код зубобоље и грлобоље најбоље је растворити 3 кашичице еликсира у мало топле воде и испирати усну дупљу три пута на дан.

За ублажавање реуматских болова овај раствор се лако умасира на обољело мјесто. Уједе инсеката, инфекције, херпес на кожи, најбоље је натопити ,,гранчицом“ на вати.