КО ЈЕ ХАБИБ НУРМАГЕДОВ?

Авар са Кавказа! (ВИДЕО)

802

Након историјског меча са Конором Мекгрегором, многи се питају којег је поријекла Хабиб Нурмагедов

Хабиб Абдулманапович Нурмагомедов је непоражени ММА борац аварског поријекла, који наступа под руском заставом. Вишеструки свјетски шампион у самбо борбама и носилац црног појаса у џудоу. Тренутно се такмичи у лакој категорији у УФЦ-у. Држи најдужи низ мечева без пораза у ММА, са 28 побједа.

Рођен је у Совјетском Савезу, у селу Силде у данашњем Дагестану, у Русији. Још у дјетињству је почео да се бави рвањем под утицајем оца. Његов отац је имао црни појас у џудоу и такође је био првак Украјине у самбу. Након средње школе, уписао је студије економије на Државном универзитету Министарства финансија у Махачкали. Оженио се у мају 2013. године, а по вјероисповјести је муслиман. Има двоје дјеце, ћерку и сина.

Авари су најбројнији народ у руској републици Дагестан, гдје чине око 29% становништва. Авари су исламске вјероисповести, а има их укупно око 1.000.000, од тога у Русији око 912.258, Турској 53.000, Азербејџану око 49.800, а у Казахстану 1.206.

Првобитни Авари су били народ туркијског поријекла из средње Азије. У шестом вијеку се један дио Авара насељава у источној Европи, гдје оснива Аварски каганат на простору Панонске низије.

Панонски Авари били су само дио аварског народа, чија је главнина живјела у Хазарији на Кавказу, гдје су се помијешали са кавкаским староседеоцима.

После пропасти Хазарије, кавкаски Авари су формирали моћан каганат у десетом вијеку. Поред данашњих Авара, потомци кавкаских Авара су и Кабардинци (још један кавкаски народ), будући да су Авар и Кабар биле двије верзије имена овог народа.

ПОГЛЕДАЈТЕ КАКО СУ ХАБИБОВИ СУНАРОДНИЦИ ПРАТИЛИ МЕЧ И ПРОСЛАВЉАЛИ: