ЗАШТО ГРАЂАНИ НАПУШТАЈУ БИЈЕЛО ПОЉЕ?

Лидери по броју незапослених!

2593

Локалне власти (,,пред изборе“) воле да кажу да је Бијело Поље најразвијенији град на сјеверу. Можда због тога што смо лани добили први семафор! Овај град је лидер само по броју незапослених и по броју партијски запослених људи

Пише: Даница Кораћ

Градови сјевера Црне Горе ће доживјети судбину црногорских села, остаће пусти, евентуално насељени старијом популацијом. Реално, не би то била нека велика штета јер, осим то мало природних љепота (које непажњом уништавамо), ти градови су неурбанизоване рупе. Све говори податак да је Бијело Поље тек прошле године постало ,,богатије“ за семафоре. Еј, у 21. вијеку свечано ,,отварамо“ семафоре.

А ,,ономад“ нам рекоше да смо лидери, најразвијенији град на сјеверу. Толико смо развијени да нам сваке године хиљаде суграђана напусти град. Оду у Подгорицу да буду ,,ирваси“, на приморје или у иностранство.

Бијело Поље је лидер само по броју незапослених и по броју партијски запослених људи. На крају се све своди на то да постанете члан партије и да чекате да се та иста партија смилује да ,,вас неђе убаци“. За то вријеме чекате са дипломом ( Бијело Поље је, такође, лидер по броју дискутабилних диплома) без икакве шансе да заснујете породицу и да тој истој породици обезбиједите елементарне услове за живот.

А прије само тридесет година, овај град се поносио Индустријском зоном. Гиганти попут ,,Вунарског комбината“, ,,Петољетке“, ,,Имака“, ,,Ленке“, ,,Будимке“, итд., запошљавали су хиљаде грађана Бијелог Поља и околних градова. Сада у Индустријској зони ,,почива у (не)миру“ бјелопољска привреда, а умјесто ње су се ,,родили“ малопродајни објекти и ,,шопинг молови“ који привлаче овај осиромашени народ акцијама, да тргује увозне производе.

На рафовима тих истих малопродајних објеката више не можете видјети нашу  ,,Раду“ која се дуго борила за опстанак на тржишту и која је изгубила и последњу битку.

Полако али сигурно економија Бијелог Поља иде у суноврат док се Бјелопољци баве разним наметнутим политичким, националним темама и локалним трачевима. На крају ће домаћи предузетници остати на цједилу јер њихове производе и услуге неће имати ко да користи. Можда ће им, једног дана, бити жао што нијесу били друштвено одговорни и ништа нијесу урадили за свој град. Част изузецима.

Често ме људи ,,са стране“ питају шта нуди Бијело Поље. За 27 година живота (ако не рачунам четири године студирања у Подгорици и повремена одсуства), мени не понуди ништа. А ни већини омладине. Ако се задржите у овом граду ,,појешће“ вас године и депресија. И монотонија.