здравље из природе

Лаванда за здравље и љепоту!

1190

Употребљава се и код пробавних сметњи, код лијењости цријева. Етерично уље побољшава регенеративне процесе у дубљим слојевима коже

Од давнина се у народној медицини лаванда користи као благо средство за смиривање код нервне исцрпљености, код проблема са спавањем, за повећање лучења жучи, ублажавање грчева пробавног тракта, против гасова у цријевима и као диуретичко средство. Употребљава се и код пробавних сметњи, код лијењости цријева. Етерично уље побољшава регенеративне процесе у дубљим слојевима коже.

Течност против опадања косе

Помијешати 15 грама сувих цвјетова лаванде и 25 грама осушених цвјетова камилице, па биљну смјесу прелити са 500 милилитара воде и загријевати све док не прокључа. Потом смјесу процедити, охладити и додати 50 милилитара лимуновог сока. Течност редовно додавати последњој води за испирање косе. После неколико третмана коса престаје да опада, добија сјај и лепршава је.

Чај за смирење

Прелити три кашичице сувих цвјетова лаванде са 500 милилитара кључале воде и оставити да одстоји три до четири минута. Када се чај прохлади, проциједите га и додајте двије кашичице цвјетног меда, промијешајте и подијелите у двије дозе. По једну шољицу напитка пити сваког јутра и сваке вечери пред спавање.

Чајна мјешавина против несанице

Помијешати по 50 грама сувих цвјетова лаванде, осушених цвјетова кантариона, корена јагорчевине и одољена. У литар воде додати двије кашике мјешавине, поклопити их и на тихој ватри кувати 10 минута. Склонити са шпорета, проциједити и током дана попити од три до четири шољице врло топлог чаја, полако, гутљај по гутљај.