дестинације из снова

ЛА МАНЧА: Дон Кихотова домовина (ФОТО)

972

Романтична равница Ла Манча сврстава се у најљепше предјеле Шпаније. Оно по чему се одувијек разликовала од остатка земље јесте велики број ветрењача. На брду поред градића Кампо де Криптана некада се налазио највећи број ветрењача у читавој Шпанији.

Данас свега 10-ак њих подсјећа на прошлост, већина преправљена у музеје и туристичке инфо-центре. Слична судбина задесила је и околну равницу Консуегре. Старе ветрењаче покрећу се само током празника сакупљања шафрана и тих дана ови предјели Шпаније дјелују попут времеплова.

А управо ова идилична слика била је инспирација Мигелу де Сервантесу да створи први модеран европски роман „Дон Кихот“ чија је радња смјештана у централној Шпанији, у регијама Ла Манча и Кастиља. Током мирних љетњих поподнева Ла Манча и данас дјелује исто као у вријеме Дон Кихота, једино се ветрењаче више не окрећу. Чини се да су наследници Дон Кихота добили његову вјечну битку са ветрењачама.

Шпанци кажу да нигдје нећете пронаћи мањи град, а више различитих култура у њему. Толедо је градић пребогате историје и културног наслеђа почевши још од времена када је био визиготска престоница. Јединствени амбијент топлине и фамилијарности и шарм старих грађевина привукли су у овај градић и чувеног Ел Грека који је после кратке посјете ријешио да напусти свој Крит и проживи остатак живота у Толеду.

Град је у средњем вијеку био духовна престоница Шпаније, архитектонска дјела очувана из тог периода и данас красе Толедо. Због тога вјероватно и не чуди што се једна од најљепших, а по многима и најљепша, грађевина готског стила налази баш овдје. На мјесту старе џамије давне 1226. године почела је градња катедрале краљу Кастиље Фердинанду Трећем Светом. Унутрашњост украшавају божанствена дјела Ел Грека, Тицијана, Рубенса, Ван Дајка, Гоје, Веласкеза и других мајстор, а главни олтар са сликама из Христовог живота важи за један од најљепших на планети.

Уз Дон Кихотове ветрењаче и егзотични Толедо са савршеном катедралом у Ла Манчи обавезно морате обићи и Краљевски змак у Сеговији. Али оно што заправо највише треба да вас привуче овим предјелима јесте мир и дух старих времена који овде владају. Неким чудом Ла Манча и околина нису преплављени туристима. То пружа савршену прилику да се види и осјети једна друга неиспитана и неоткривена страна Шпаније.

Извор: Експрес