скидање прашине

Дражине скије предате унуку!

4730
Дража Михаиловић на скијама, у Липову код Колашина, у зиму 1942/43

Дрвене скије армијског генерала Драгослава Драже Михаиловића,  јуче је његовом унуку Војиславу Михаиловићу поклонио 96-годишњи Добривоје Гајић из Шапца.

Јединствен, изузетан поклон овај учитељ у пензији уручио је потомку начелника Штаба врховне команде Југословенске војске у отаџбини у просторијама Градског одбора Покрета обнове Краљевине Србије у Шапцу.

Стари учитељ, родом из села Горња Бадања на јужним падинама Цера, јуче је испричао да је скије добио 1946. године од Смиљка Радосављевића, домара школе у селу Оровичка планина, код Љубовије.

„У зиму 1943. на 1944. годину у селу је боравио Дража Михаиловић, а на самој планини била је смештена енглеска мисија. Енглези су спавали у вили, чији је власник имао два сина, од којих је један био курир код Драже, а потом код четничког команданта Воје Туфегџића, са којим је погинуо. Енглези су сваког јутра, или на скијама или на коњима, силази на реку, где су ломили лед и купали се. Скије је, такође, користио и генерал Михаиловић. У школи су, по њиховом одласку, остала два пара скија, а тај курир је рекао домару да су једне скије сигурно Дражине”, каже Добривоје Гајић.

Учитељ Гајић је, каже, добијене скије сакрио на тавану школског стана, иза рога. Ником није говорио чије су, а мисли да то доскоро није поверио ни сину ни ћерки. Тек касније их је користио, најчешће у родној Горњој Бадањи, а потом и у Босни, где га је учитељски позив одвео.

На питање одакле му за то време врхунски израђене скије, са кожним везовима и утиснутим фабричким ознакама, каже да је одговарао неодређено или одмах мењао тему.

„Била су таква времена да је било боље ћутати. У појединим ситуацијама ћутање ми је сачувало живот”, наглашава Добривоје Гајић, који се тек после пензионисања вратио у завичај и купио кућу у Шапцу.

„Неки људи, нису волели да ме виде близу”, каже сада равнодушно. Да поклони скије унуку Драгослава Михаиловића, одлучио се пошто се упознао са члановима Покрета обнове Краљевине Србије, који су долазили код његовог комшије, а волео би да оне једног дана заврше у неком будућем музеју посвећеном југословенској војсци у отаџбини и њеном команданту.

„Заиста сам почаствован овим несвакидашњим поклоном, који сам добио од учитеља Гајића. Није случајно да је мој деда имао скије, јер је и пре рата активно скијао као припадник Соколског друштва. Слажем се да би било добро и таква намера постоји да се оформи музеј посвећен Драгославу Михаиловићу, првом герилцу поробљене Европе, који се први супротставио Хитлеровој армади, јер има пуно материјала који би привукао пажњу посетилаца”, нагласио је Војислав Михаиловић.

У присуству Војислава Михаиловића, председника ПОКС-а Жике Гојковића и других функционера странке, пензионисани учитељ Добривоје Гајић потписао је јуче приступницу покрету, чиме је постао његов најстарији члан.

Том приликом њему је уручена фотографија са посветом, на којој се налази Драгољуб Дража Михаиловић на скијама, настала у зиму 1942–1943. у Липову код Колашина.