предавање на престижном Институту за међународне и развојне студије у женеви

КУСТУРИЦА: Осјећај за нацију је неопходан да не бисмо изгубили коријене и историју!

1211

Наш познати режисер Емир Кустурица сматра да без очувања националног идентитета и поштовања традиције једна нација не може да има будућност, али да је потребно правити разлику између осјећаја за традиционалну културу и национализма

„Увек бих пажљиво правио разлику између осећаја за традиционалну културу и национализма. ‘Осећај за нацију’ је неопходан, јер у супротном губите своје корене и можете се идентификовати са небодером, али не и са историјом. Сматрам да је потребно да постоји културни идентитет сваког од нас“, поручио је Кустурица на предавању које је одржао у уторак у Женеви.

Кустурица је одржао предавање на престижном Институту за међународне и развојне студије, на тему „„Мултикултурализам данас – да ли заиста постоји“, а предавање је организовала Амбасада Србије у Швајцарској уз подршку Министарства културе и информисања, наводи се у саопштењу амбасаде Србије.

У свом обраћању, у коме се осврнуо на историјске, политичке, језичке и друге околности на нашем поднебљу, Кустурица је говорио о појму „културног идентитета, који у нашим крајевима има посебно дубоко значење због митолошке димензије прошлости“.

Говорећи о мултикултурализму у времену глобализације, Кустурица је рекао да је „глобализам био шанса, али глобализам који није исто што и колонизација“.

„Свет постаје нешто што нема идентитет и што ломи наш идентитет такође. Језик филма данас је језик рекламе, више не говоримо о ‘слободи изражавања’, него о ‘брзини изражавања’ и бојим се да једнога дана, ако се та тенденција настави, више нећемо бити у стању да изразимо себе“, рекао је он.

Кустурица је такође, одговарајући на питање из публике да ли је Сарајево и даље симбол мултикултурализма, рекао да Сарајево то на жалост више није због тока историје и прегруписавања етничких заједница, које сада живе одвојено једна од друге.

„То је случај и са многим другим градовима на Балкану, али није са Београдом, где можете наћи све националне заједнице, јер је у њему и даље идеја мултикултурализма жива“, навео је Кустурица.

Он је више пута цитирао нашег нобеловца Иву Андрића, рекавши да је то писац који се борио за мултикултурализам и који је дубоко разумио суштину односа између три религијске и етничке заједнице у БиХ.

Предавање Емира Кустурице је било изузетно посјећено, а међу скоро четири стотине посјетилаца било је представника дипломатског кора, међународних организација, Града Женеве, студената и професора са Института за међународне и развојне студије, као и чланова наше дијаспоре у Швајцарској.

Емир Кустурица је, током боравка у Женеви, такође присуствовао пројекцији свог филма „Супер 8 приче“ у „Кући умјетности Гритли“, гдје је, на почетку, пред пуном двораном, говорио о својим филмовима и бављењу музиком.

Кустурица је поводом свог гостовања у Женеви изјавио да је за Србију, за препознатљивост њеног културног идентитета и за бољу представљеност богатства српске културе у свијету, веома битно да омогућимо већи проток и размјену умјетника и идеја из Србије са иностранством, јер нам је то недостајало претходних година. Зато сматра драгоцјеном иницијативу Министарства културе да Србија у наредном периоду отвори више културних центара у свијету, будући да за сада има само један, у Паризу, наводи се у саопштењу.

Извор: Тањуг