приликом недавне посјете москви

Колинда обманула Путина, причајући му о Матији Змајевићу из Боке!

1579

Пише: Небојша Поповић

Приликом посете Русији, хрватска председница Колинда Грабар Китаровић је свом домаћину, руском председнику Владимиру Путину, поменула двојицу, како је рекла, знаменитих Хрвата који снажно и на највишем нивоу повезују историју Хрватске и Русије, али је занемарила да је један од њих био Србин католик.

Хрватска предсједница је у Путиновом присуству споменула свог суграђанина Ријечанина Роберта Бартинија, који је био генијални конструктор многих руских авиона и сматра се оцем руског свемирског програма и захваљујући којем је и астронаут Јуриј Гагарин био први човек које је полетио у свемир.

Међутим, други, наводно Хрват, којег је хрватска председница истакла пред Путином био је савременик руског цара Петра Великог и његов велики пријатељ, адмирал Матија Змајевић, Србин римокатоличке вјере, рођен у Перасту, у Црној Гори.

Веома је тешко замислити да хрватска предсједница није била у могућности да провјери право поријекло и народност Бокеља Матије Змајевића, адмирала руске царске морнарице и оснивача каспијске флотиле, о чему постоје сачувани многи историјски извори, и о коме је писао и Јован Дучић у својој књизи о грофу Сави Владисавићу.

Матија Змајевић, који је упамћен као један од напознатијих представника породице Змајевић из Пераста, био је синовац надбискупа Барског и примаса Српског Андрије Змајевића, и син познатог поморца Кристифора (Крста) Змајевића.

Како пише Јован Дучић, након што је био прогоњен од стране Млечана и утамничен у турској тамници Једи-куле (Седам кула), Змајевић се најзад спасава и преко Петроварадина, долази у Карлсбад, гдје се тог љета налазио на лијечењу руски цар Петар Велики, који га као одличног морнара прима за капетана своје царске морнарице…

О поријеклу знамените бокељске куће Змајевића вјероватно најбоље свједочи професор Лазо Костић, у својој књизи „О српском карактеру Боке которске“. Професор Костић у свом дјелу дословно наводи:

„У Старој Црној Гори у засеоку Врби на Његушима је живјело староњегушко братство Змајевићи, који су се иселили у Боку которску. О некадашњем братству Змајевића у Његушима говори и топоним ’Змајевића крши‘ и ’Змајуша‘. Змајевићи одсељени у Боку су се покатоличили. Били су чувено поморско братство у Перасту.“

 

 

 

(Спутњик)