трагом трача

КО ЈЕ ПРАЉАК: Генерал са три факултета!

3033

Некадашњи шеф Хрватског вијећа обране данас је попио отров током изрицања пресуде у Хагу, да би нешто касније преминуо у једној од хашких болница

Слободан Праљак некад је био један од перспективнијих хрватских политичара. Завршио је чак три факултета, режирао је филм „Повратак Катарине Кожул“, дипломирао је електротехнику на Загребачком Свеучилишту, предавао је филозофију и социологију, али почетак Домовинског рата промијенио је све. Придружио се новооснованој хрватској војсци и формирао јединицу састављену од умјетника и интелектуалаца.

Успркос готово никаквој спреми, Праљак је успио обранити Суњу и због тога је унапријеђен у чин генерала.

Мирослав Међиморец, аутор књиге „Пише Суња Вуковару“, описао је како су почетак Домовинског рата дочекали у Суњи:

„У Суњи је необична одјећа с којом се упутио у рат насмијала бранитеље, али им се он ускоро наметнуо својим знањем, организацијским одликама, срчаношћу и снагом. Испрва је помагао при изградњи утврђења и увјеравао бранитеље како је важно да их граде. Након одласка Леопарда, Жарка Пеше, постао је заповједником обране Суње. Због дуге, неуредне браде и експлозивног темперамента, начули су нешто и о његовој умјетничкој професији, бранитељи су га прозвали Хемингвејем и тај му је ратни надимак остао до данас.“

Уводи дисциплину и ред, сузбија пљачку преосталих ствари из напуштених кућа, већина је опљачкана одмах по избијању сукоба крајем јула, не боји се сукоба с непослушнима и онима који се опиру реду. Стално обилази положаје, познаје појединачно сваког бранитеља.

Gодине 1993. послат је у Босну и Херцеговину као представник хрватског министарства одбране у ХЗ Херцег-Босни гдје је послије постао заповједник снага ХВО-а којим је заповиједао све до рушења старог моста у Мостару. Цијело вријеме се бранио говорећи да је само чувао хрватски народ, а за рушење моста кривио је Армију БиХ.

(Јутарњи лист)